Ärtsmygen

Förr när man kokade ärtsoppan hemma flöt det alltid upp några skal av ärtor och ibland hela ärtor. Det var så här man hittade gula ärtor som ätits upp av ärtsmygen eller som hade insektens larver i ärtan. Den är rätt sällsynt i Sverige eftersom skalbaggen har svårt att klara av kalla somrar.

Den förste svensk som mötte ärtsmygen var Linné-lärjungen Pehr Kalm. Under sin resa Nordamerika år 1748 gavs han goda tillfällen att studera just den insekten. Ärtsmygen var då ett riktigt ett plågoris och höll helt och hållet på att förstöra ärtodlingarna i de nordöstra delstaterna.

Det ryms bara en ärtsmyg i varje ärta. Det är en liten larv som äter sig runt i ärtan och kläcks så småningom till en rund och bullig skalbagge som är 4 – 5 mm stor. Den är nästan svart med tvärränder av vita hårfläckar. Insekten sitter där i sin ärta och att ärtan är bebodd röjs bara genom en ljus prick i skalet, som är liksom ett litet fönster. Där bakom sitter smygen, fullt utbildad till skalbagge redan på hösten. Men den är ett värmeälskande djur och stiger inte ut ur ärtan förrän på vårkanten. Då slås den ljusa pricken ut och fram kommer den tidigare dolda invånaren. Varje ärta får så ett enda litet runt hål i sig och är helt och hållet urholkad och tom. Smygen tar bara bo i gula ärtor. Är man orolig för att ärtsoppan ska innehålla ärtsmygen så kan man använda sig av vattenprovet. Lägg ärtorna i kallt vatten eftersom de ärtor som har insekter då flyter upp. Det är märkligt att ärtsmygen bara kan leva på gula ärtor, inte på gröna ärtor. De är rätt ovanliga i Sverige, i motsats till bönsmygen som lever på bönor. Det tycks vara så att den vuxna ärtsmygen har svårt att klara låga temperaturer, vilket gör att den inte i så stor utsträckning överlever den svenska sommaren. Allt det här är förklaringen till att husmödrar förr i tiden lade ärtor i kallt vatten och tog bort de ärtor som flöt upp. När de avlägsnats kunde de koka soppan.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.