Lincolns skägg

Den 15 oktober 1860, kort före det årets presidentval, skrev den 11-åriga flickan Grace Bedell en brev till Abraham Lincoln. I brevet föreslog hon att han skulle anlägga skägg för att kunna få fler röster. Hon skrev brevet från sitt hem i Westfield, N.Y., och hon bland annat:

”Min pappa har visat mig bild på er och jag vill väldigt gärna att ni blir president. Jag hoppas att ni inte tycker jag är för djärv som skriver till en så högt uppsatt person som ni. Jag har fyra bröder och några av dem kommer att rösta på er. Om ni låter skägget växa så ska jag försöka få alla bröder att rösta på er. Ni skulle se betydligt bättre ut eftersom ert ansikte är så tunt. Alla kvinnor gillar polisonger om de kommer att locka sina män att rösta på er och så kommer ni att bli president. Jag kan inte skriva mera nu. Svara på det här brev så fort som möjligt. Goodbye. Grace Bedell.”

Brevet måste ha fått Lincoln att fundera på förslaget med skägget. Politiska motståndare hade redan skämtat om han magra ansikte vid en tid då de flesta män bar någon form av skäggprydnad. Lincoln svarade Grace Bedell redan efter fyra dagar, dock utan att lova att han skulle anlägga skägg. Men han skrev: Beträffande polisonger har jag aldrig haft sådana och tycker du inte att det folk skulle tycka att det är ett larvigt påhitt om jag började med sådana nu?

Sedan Lincoln valts till president i november 1860 resta han i januari med tåg från sin hemstat Illinois till Washington D.C. Under tågresan gjorde han ett otal stop på olika orter. När tåget kom till Westfield, Lincoln hade bett om ett stopp där, ropade Lincoln, som nu bar ett fullt utvuxet skägg, från tågvagnens plattform:” Jag har en korrespondent på den här orten och om hon är närvarande skulle jag vilja träffa henne.” Den stora folkmassan ropade då tillbaka till honom: Abe, vem är hon? Lincoln svarade att hennes namn är Grace Bedell. Det blev rörelse i den stora folkmassan och ganska snart banade en man med en ung flicka fram till tågvagnen. Lincoln steg ned från vagnen och satte sig på perrongkanten tillsammans med flickan. Därefter kysste han henne på kinden och gick upp på tågvagnen igen.

Senare har Grace Bedell i en tidningsintervju berättat att när de satt på perrongkanten så sa  Lincoln: Grace, titta på mitt skägg, jag har låtit skägget växa för din skull. Sedan kysste han mig och jag aldrig mera sett honom. Grace Bedell levde till november 1936. Svarsbrevet från Lincoln bevarades i släkten, men såldes år 1960 till en privatsamlare (som vill vara anonym). Säljarna bjöd ut brevet för 1 milj. dollar, men man vet inte vad samlaren betalade.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.