Kaffe och Instant Coffee

Jag dricker ytterst sällan kaffe. Anledning till detta är att jag inte tycker om smaken och känner att kaffe påverkar kroppen på ett negativt sätt. Det hindrar inte att jag är lite nyfiken på varför just denne dryck är den mest populära i hela världen – tillsammans med tea, coke och öl. Finnarna dricker mest kaffe i världen per person. Egentligen tror jag att det som är bäst för kroppen är vatten och inget annat. Men man kan ju inte alltid dricka vatten. Men det finns tea, cider och svartavinbärssaft.

Snabbkaffe (instant coffee) har sin egen historia. Det där tar ju en stund att brygga kaffe och då är det behändigt att ha snabbkaffe till hands. Bara hett vatten behövs. Den första varianten av snabbkaffe sägs har introducerats i England omkring 1771. I USA utvecklades en form av snabbkaffe 1853, vilken på försök användes under amerikanska inbördeskriget. Det var dock först 1890 som David Strand från New Zealand erhöll patent på ett sätt att tillverka snabbkaffe. Men det var japanen Sartori Kato som 1901 lyckades etablera en tillförlitlig teknik för att framställa pulverkaffe. Han utvecklade en teknik som har tagit fram för att framställa ”snabbtea”. Men en större marknadsintroduktionen kom i USA omkring 1910. Då fick Georg Washington (!) ett patent på viss annan teknik för att framställa pulverkaffe. Även om produkten sålde bra så tyckte de flesta att smaken var ganska hemsk. Produkten utvecklades dock och omkring 1938 hade Nescafe tagit ledningen bland olika varumärken på den amerikanska marknaden. Man hade då förbättrat smaken genom att blanda kaffeextrakt med lika del vattenlösliga kolhydrater. På 1960-talet kom det frystorkade snabbkaffet.

Vad var det då som hjälpte till att få ut snabbkaffet på marknaden? Det var soldaternas längtan efter kaffe när de låg i fält. Där var det ju inte lätt att koka eller brygga kaffe. När de amerikanska soldaterna kom till Frankrike 1917 och och 1918 var de sugna på kaffe där de vistades i skyttegravarna. Smeknamnet bland amerikanska soldater för en kopp snabbkaffe var ”a cup of George”, varmed man syftade på denne George Washington som utvecklat och sålde snabbkaffe under sitt eget namn. En soldat skrev år 1918 hem till sina anhöriga:

”I am very happy despite the rats, the rain, the mud, the draughts [sic], the roar of the cannon and the scream of shells. It takes only a minute to light my little oil heater and make some George Washington Coffee… Every night I offer up a special petition to the health and well-being of [Mr. Washington].”

Efter att under åren 1917 – 1918 tillfälligt endast levererats till amerikanska försvaret började snabbkaffe åter marknadsföras på hemmamarkanden med slogan: ”Went to war – home again!”. Man kan gissa att många soldater trots allt lärt sig uppskatta ”pulverkaffet” och att snabbkaffet hade fått en viss nimbus som soldaternas kaffe.

Även under andra världskriget var snabbkaffe oerhört populärt bland de amerikanska soldaterna. De fick tillgång till snabbkaffe under bland annat varumärkena G. Washington Coffee och Nescafe samt andra märken. Under ett av krigsåren sändes all produktion från Nescafes fabrik i USA till de amerikanska styrkorna. Då levererade bara Nescafe över 1 miljoner förpackningar med instant coffee till försvaret. Fortfarande har snabbkaffe en given roll hos det amerikanska försvaret. Det brukar sägas att man alltid ser till att soldaterna har tillgång till cigaretter, coke och snabbkaffe.

Den där mannen George Washington var född 1871 i Belgien som son till den brittiska medborgaren Jean Guillaume Washington (John William Washington) och Marie Louise Tant från Belgien. Efter det att familjen utvandrat till New York var George Washington brittisk medborgare ända fram till 1918, då han genom naturalisering blev amerikansk medborgare. Hans far var kemisk och etablerade sig snabbt som framgång affärsman i New York och Jersey. Det förekom en del mytbildning om att fadern var ättling till presidenten Georg Washington, men det var nog bara myter. Redan föräldrarna var förmögna affärsmän och George Washington blev själv mycket förmögen. På äldre dagar var han känd för att han på sin lantegendom hade en mängd exotiska djur. Han kunde ofta ses med en apa på sin axel.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.