Chefen för narkotikapolisen dömd

Ibland kan man ta sig en funderare över hur det står till med nyhetsförmedlingen i vårt land. I Finland har man hårdbevakat en rättegång, som pågått under flera år, samtidigt som det knappast alls skrivits som målet i de stora svenska morgontidningarna. Kvällstidningarna har skrivit en del om det, men ändå i lite omfattning. Målet är mycket uppmärksammat i Finland och borde rimligen även tilldra sig stort intresse här hos oss. Chefen för narkotikapolisen i Helsingfors har nämligen, mot sitt nekande, dömts till tio års ovillkorligt fängelse för omfattande narkotikabrott. Underrätten har fällt honom till ansvar då den funnit att ett stort antal telefonsamtal ringts från hans mobiltelefoner då dessa befann sig på platser där polischefen förnekat att han varit vid dessa tillfällen. Därjämte har polischefen haft tillgång till stora penningbelopp, vilka belopp han inte på ett rimligt sätt kunnat redogöra för.

Jari Aarnio var chef vid narkotikapolisen i Helsingfors. Enligt tingsrättens dom hjälpte han till en narkotikaliga smugglade in tunnor med 791 kilo hasch till Finland. Rätten konstaterar att Aarnio är den person som i utredningen kommit att kallas ”Bölemannen” och dömer honom till tio års fängelse. Den viktigaste bevisningen var telefonavlyssning och EUR 65 000, i sedlar, som grävts ned i hans blomsterrabatt.

Det var under 2011 och 2012 som en man, som i polisens spaningsarbete kallades för ”Bölemannen”, ledde en stor knarkliga i Helsingfors. Via ett tiotal mobiltelefoner höll personen kontakt med smugglare som under den här tiden förde in total 791 kg hasch i landet. Det gjordes i tunnor som transporterades från Nederländerna.

Alla mobiltelefonerna kunde kopplas till Jari Aarnio, som under den tiden var en chef för narkotikaenheten vid Helsingforspolisen. Aarnio har genomgående nekat till att han använt eller ringt till de berörda mobiltelefonerna. Enligt Aarnio har det aldrig funnits någon ”Böleman” därför att telefonerna har använts av flera olika poliser i tjänsten och i olika operationer, har Aarnio uppgivit.

Genom uppgifter från mobiloperatörer kunder åklagaren visa att Aarnio befunnit sig på samma plats som Bölemannen. Vid dessa tillfällen befann han sig i Helsingforsområdet Böle – därav namnet.

Åklagaren kunde även visa på hur Aarnio strött kontanter omkring sig under lång tid. Det rörde sig om flera miljoner mer än vad han tjänade som polis. I spaningsarbetet hittade man också en plasthink med 65 000 euro nedgrävt i rabatten på hans villatomt i Helsingfors. Aarnio själv menade att han hade gott om kontanter därför att fått pengarna av en numera avliden affärsman. Beträffande plasthinken menade Aarnio att någon måste ha grävt ned den i trädgården för att sätta dit honom. Han menade att andra poliser inom narkotikapolisen falskeligen ville sätta dit honom.

Då spaningar mot honom hade inletts försökte Aarnio få polispersonalen att i stället utreda en annan person som misstänkt. Därefter använde han sig av sina kontakter med ett kriminellt gäng för att hota ett vittne med att denne skulle komma att utredas för för incest och mord.

Tingsrätten dömde Aarnio till tio års ovillkorligt fängelse för fem grova narkotikabrott och 17 andra brott. Aarnio ska dessutom betala EUR 1,3 miljoner (ca SEK 12 miljoner) i skadestånd. Själv uppger han att domen kommer att överklagas.

Aarnio dömdes även i höstas av hovrätten till tre års fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta. Den domen gäller en korruptionshärva kring hans privata företaget Trevoc, som genom bulvaner sålt spaningsutrustning till Helsingforspolisen. Hos polisen var det Aarnio själv som beslutade om inköpen. Hovrättens dom innebar också att Aarnio förlorade sin anställning som kriminalöverkommisarie samt även förlorade sin militära grad.

Denna märkliga och skrämmande historia ägnade Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet ca. 10 notisrader åt när domen meddelades. Läsarna får knappast en bild av vad det hela rör sig om. Hade en motsvarande dom meddelats i Stockholm hade tidningarna skrivit i varje fall tiotals meter reportage.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.