Lenins mausoleum

Lenins levnad är på många sätt fascinerande. Vladimir Iljitj Uljanov (Lenin) föddes i ett välbärgat borgerligt hem i Simbirsk (nuvarande Uljanovsk). Han var son till folkskoleinspektören Ilja Nikolaevitj Uljanov. Denne var adelsman eftersom han erhållit adelstitel och statsråds rangställning. Hans morfar var jude och hette Israel Blank. Lenins  mormor var av svensk börd, dock uppvuxen i S:t Petersburg. Lenins mormors mor, Anna Beata Östedt, föddes 1773 i Stockholm, Maria församling. Föräldrarna var guldgravören Carl Fredrik Östedt och Anna Christina Borg, båda födda i Uppsala. Carl Fredriks far var född i Livland och Anna Christinas i Vimmerby. Lenins förfäder från Uppsala bodde på den plats på nuvarande Fyristorg där det under många år låg en underjordisk bekvämlighetsinrättning, dock numera nedlagd.

I mars 1923 drabbades Lenin av en omfattande hjärnblödning och han förlorade då talförmågan. Dock kunder han redan i maj åter tala, dock med stora svårigheter. Lenin avled 1924 och var redan då ansedd som den som genomförde den ryska revolutionen. Han avled i januari månad och hans hustru, Nadesjda Krupskaja, skrev omgående ett brev till tidningen Pravda och bad att man inte skulle bygga något monument över honom eller ge hans namn åt något palats. Men det var 30 grader kallt i januari 1924. Dödgrävarna hade svårigheter med att gräva en grav. Under tiden samlades mängder med människor för att få se Lenin en sista gång där han låg i närheten av Bolsjojteatern. Stalin och Tjekans första chef, Felix Dzjerzjinskij, såg intresset och beslöt sig för att låta Lenin ligga på lit de parade för evigt.

En man vid namnet Ilja Zbarskij skötte liket från 1934 till 1952 och han har senare brutit balsamerarnas tystnad och avslöjat detaljer, allt enligt Moscow Times. Många har gissat att Lenin i mausoleet var en förfalskning och att det på sin höjd var några bitar av honom som låg där. Men enligt Zbarskij är det helt fel. Visserligen är Lenin urtagen, rensad och utan hjärna, men det är ändå det ursprungliga liket som ligger där. Hans hjärna har för övrigt varit föremål för omfattande forskning i Sovjetunionen. Snart fann man att vanlig balsamering inte räckte och vetenskapsmännen tvingades uppfinna nya metoder för att bevara honom. Var 18:e månad får Lenin bada. Han sänks ner i en kemisk blandning som i huvudsak består av glycerol och kaliumacetat. Kroppen lindas därefter med gummibandage och där får han ligga i 60 dagar. På det sättet impregneras Lenin för att stå emot alla de nedbrytande krafter som hotar liket. Hemligheten med blandningen är att den är självbalanserande så att Lenin varken blir grå eller skär. Man har haft stora problem med att avlägsna mörka fläckar som uppkommer på likets händer och i ansiktet. Temperatur, luftfuktighet och ljus sköts med hjälp av övervakningsutrustning. Lenin skulle inte klara sig särskilt länge ifall något i omgivningen ändrades. Det är från ett kontrollrum med displayer och datorer som man övervakar man att han mår bra. Lenin ligger med ena handen halvöppen och den andra knuten på det svarta tyg som täcker resten av hans kropp. Varje måndag och fredag fick Lenin dessutom besök av ett team som baddade honom med balsameringsvätska och såg till att det inte har kommit svamp eller fläckar på honom.

Lenins kropp låg i ett provisoriskt mausoleum, men 1929 beslutade politbyrån att uppföra en permanent mausoleum i granit, vilket var färdigställt 1933. Den sarkofag, som kroppen ligger i, ersattes 1940 och förnyades även 1970. Under krigsåren 1941 – 1945 förvarades i staden Tyumen (250 mil öster om Moskva). I största hemlighet transporterades kroppen i oktober 1941 från Moskva eftersom risken då var stor att tyskarna skulle komma att erövra staden. I Tyumen förvarades liket i hemlighet i en gömd krypta i det som då var Tyumens jordbruksinstitutet.

Under Jeltsins tid fattades beslut om att Lenin skulle gravsättas på Volkovokyrkogården i St Petersburg, vid sidan av sin syster och mamma. Så blev det inte och Lenin ligger kvar där han ligger. Putin har sagt att han inte vill stänga mausoleet därför att detta skulle vara kränkande för alla de människor som fortfarande vördar Lenins minne. Mausoleet är en av Moskvas mest besökta sevärdheter, öppen i princip dagligen. Fotoförbud råder och kameror får inte tas med in. Det är också förbjudet att tala i mausoleet. Man får inte ha händerna i fickorna och inte heller ha huvudbonad, det senare gäller dock inte kvinnor. Leninmausoleet har varit öppet för allmänheten sedan 1924, bortsett från krigsåren och under tider då kroppen genomgått nya balsameringar. Josef Stalins balsamerade kropp placerades 1953 intill Lenin, men då landet avstaliniserades flyttades hans kropp 1961 och begravdes i Kremlmuren.

Mausoleet understöds inte längre av den ryska staten utan finansieras av frivilliga bidrag genom en förening.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.