Cecilia Vasa och Helena Snakenborg

Cecilia Vasa är mest känd i historien för att hon var dotter till Gustav Vasa och att hon blev avslöjad när hon hade en kärleksaffär med Johan II av Ostfriesland i det som kallats Vadstenabullret. Johan ertappades nämligen då i Cecilias sovrum ”med knappt hosorna på sig”. Gustav Vasa tillrättavisade dottern mycket hårdhänt.

Cecilia var 23 år gammal då  hon sedan gifte dig med  den tysken Christopher II, markgreve av Baden-Rodemachern. År 1564, två år efter faderns död, lämnade paret Sverige med ett stort följe av hovjungfrur och döttrar till riksråd och andra. Bland de som ingick i följet var den 15-åriga skönheten Helena Snakenborg, dotter till ett riksråd. Sällskapet, som bestod av ett hundratal personer, skulle resa till London, men dit var det en mycket lång och mödosam väg. Krigstillstånd rådde med Danmark och därför tvingades man resa över till Tallinn, på den tiden med namnet Reval. Därifrån gick resan genom Polen och Tyskland för att så småningom kommer fram till Engelska kanalen. Under den långa resan, som tog närmare ett år, visade det sig att Cecilia blivit gravid, men hon fortsatte ändå resan. Sällskapet korsade kanalen med fartyg från Antwerpen till Dover, där en mottagningsdelegation mötte dem. På den tiden var London en helt liten stad med bara omkring 30 000 invånare. Men Stockholm var ännu mindre och hade bara ca. 7 000 invånare. I London erbjöds de logi på det förnämsta slottet i hela London. Några dagar efter ankomsten till London födde Cecilia sin förstfödde son. Han döptes till Edward Fortunatus. Drottningen bar Edvard till dopet som ägde rum i kungliga kapellet i Westminster. Assisterad av tre biskopar förrättade ärkebiskopen av Canterbury dopet. Det var drottningen som gav honom hans namn. Enligt spanske ambassadören kom Cecilia och Elisabet mycket väl överens. De åt middag och besökte fester och bröllop tillsammans, julen 1565 fick hon intaga nattvarden direkt efter Elisabet, vilket var en mycket stor hedersbetygelse. Cecilias man fick också ett ett årligt underhåll på 2000 daler av Elisabet så länge han lät Cecilia stanna i England. Sonen blev markgreve och levde till 65 års ålder. Sina sista år i livet stod han under inflytande av jesuiterna sedan han tidigare gått över till katolicismen. Hans död förorsakades av ett fall utför en stentrappa, enligt flera källor under rusets inflytande. Gustav Vasas dotterson dog alltså genom att berusad falla nedför en trappa.

Cecilia och hennes man bodde ganska länge i London. Deras uppdrag var att vara på plats i London för att etablera kontakter för att underlätta för Erik XIV i dennes ansträngningar att få gifta sig med den engelska drottningen. Den som verkligen hade framgång i socitetslivet i London var dock den undersköna hovfröken Helena Snakenborg. Snart blev hon även hovdam hos drottningen. Hon var så beundrad och uppskattad att hon som hovdam till och med fick hedersuppdraget att på vintern ligga i samma säng som engelska drottningen för att hålla drottningen varm. Engelska slott var kalla på vintrarna.

Då Cecilia Vasa lämnade England 1566 stannade Helena kvar eftersom hon förlovat sig med den gifte (!) William Parr, markis av Northampton. Paret gifte sig 1571 och Helena Snakeborg, då 22 år gammal, blev änka samma år. Som änka efter en markis var hon mycket förmögen och som änka till en barnlös högadelsman fick hon rätt att bara hans titel till sin död. Hon blev därför känd som markisinnan av Northampton. Eftersom maken varit bror till drottning Katarina Parr, räknades hon därmed som ingift i den engelska kungafamiljen. 1576 gifte hon sig med Thomas Gorges, lord av Langford, kusin till drottning Anne Boleyn, vilket gjorde henne ingift ytterligare en gång i drottningens familj.

Helena Snakenborg var en mycket uppskattad hovdam. Hon anses inte ha ägnat sig åt intriger och hade ett genuint rykte om sig att vara god och vänlig. Som Elisabets ingifta släkting agerade hon som ombud för drottningen vid enklare etikettsuppgifter, som att vara ställföreträdare då Elisabet skulle vara fadder vid dop. Vid Elisabets begravning 1603 gick hon först i sorgetåget, eftersom ingen av drottningens släktingar var närvarande. Helena brevväxlade med sin familj i Sverige och skötte en del underhandlingar mellan England och Sverige för både Elisabet och Jacob I. Hon besökte aldrig Sverige igen. Hon avled 1635 i en ålder av 86 år. Hon är mycket känd i den engelska historien under namnet Helena, the Marchioness of Northampton.

Cecilia själv kom att sluta sina dagar i Bryssel i en ålder av 87 år. Hennes sonson Vilhelm I av Baden hade själv kommit att bli markgreve och fick makten över grevskapet 1622. Cecilia kunde därmed återvända till sitt residens i Rodemachern. Cecilia avled i Bryssel 1627 vid 87 års ålder. Hennes stoft är begravt i Rodemack i nuvarande Frankrike. Hon överlevde alla sina sex söner. Förutom dessa omtalas i källorna även en dotter, som mot Cecilias vilja sattes i kloster. Hon är dock endast är känd under sitt klosternamn Charitas. Dotterns öde är okänt.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.