Kilroy was here

Under andra världskriget klottrade amerikanska soldater och andra soldater gärna orden ”Kilroy was here” på väggar och murar och alla andra möjliga ställen. Efter kriget fortsatte klottrandet och det uppstod en mystik kring texten. Till och med i Sverige förekom det att just den texten skrevs på tunnelbanan och på en hel del andra ställen. Under kriget ute i Europa ritade soldaterna ofta en streckgubbe som titta upp ovanför en mur.

Det hela började med att James J Kilroy (1902 – 1962) arbetade som fartygsinspektör på Bethlehem Steels varv i Quincy, Massachusetts. I hans arbetsuppgifter ingick att besiktiga plåtarna som skulle svetsas ihop när de nya fartygen byggdes på varvet. När han godkänt stålplåtarna skrev han med krita på plåten ”Kilroy was here” och texTen kom att stå kvar även när fartygen var färdigbyggda. År 1941 började man att på löpande band bygga de s.k. Liberty-fartygen som tillverkades i mycket stort antal som transportfartyg för amerikanska försvaret. De amerikanska soldater som transporterades med fartygen måste ha sett inspektörens påskrift på fartygets insidor och undanskymda ovanliga ställen. Det märkliga inträffade sedan att texten och streckgubben upptäcktes överallt, till och med innan amerikanska förband kommit fram till platsen. Texten fanns där i Indokinas djungler, på murar i samhällen på Sicilien och på husväggarna i Paris. Det var motståndsrörelser som skrev texten som en form av psykisk krigföring mot tyskarna och för att uppmuntra de allierades soldater.

James J. Kilroy lämnade själv aldrig USA. Efter kriget började tidningar och andra att försöka får reda på varifrån texten egentligen kom. Det utlystes en tävling om vem som kunde ge en lösning på mysteriet. James J. Kilroy kunde berätta att det var hans ord som fått sådan enorm spridning, det han skrev när han godkände kvaliteten på fartygsplåtarna. När ”tävlingen” ägde rum arbetade han ännu kvar på varvet. Som första pris fick han en spårvagn (22 ton) fritt levererad hem till sin bostad. Tävlingen arrangerade av en förening av transportföretag. Efter kriget blev Kilroy invald i stadsfullmäktige i Boston och var även ledamot i Massachusetts representanthus.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.