Sofies värld 25 år

Nu är det 25 år sedan författaren och gymnasieläraren Jostein Gaarder i Norge gav ut ungdomsboken Sofies värld. Den handlar om den 14-åriga Sofie Amundsen som tar emot mystiska brev från en okänd person som har ambitionen att lära henne några av grunderna i filosofins historia. Boken kom ut 1991 och 1995 var boken den som såldes mest i hela världen. Den är översatt till 65 språk och har tryckts i över 50 miljoner exemplar. Det finns över 1000 olika utgåvor. Helt vansinnigt mycket. Boken har kallats för en ”metabok”, eftersom den är så översiktlig. Den har lästs av många vuxna, trots att den egentligen är en ungdomsbok för tonåringar. I slutet av boken får Sofie veta att brevförfattaren är en norsk FN-major i Libanon skriver hem till sin dotter för att försöka få henne intresserad av filosofi och särskilt då filosofins historia.

Det är en märklig bok. Jag ska inte säga att den är dålig, för den är inte helt i botten. Men den har inte alls den kvalitet som skulle kunna förklara att den sålts i över 50 miljoner exemplar över hela världen. Förklaringen måste vara en annan. Författaren har själv sagt i en intervju att ”boken köps av ordentliga föräldrar som vill att deras barn ska bli allmänbildade”. Det kanske har sin förklaring i att föräldrarna i fråga själva inte är så allmänbildade. Det finns åtminstone 50 böcker inom ämnesområdet som är betydligt bättre, men jobbigare att ta sig igenom. När jag var 16 år läste jag Russells bok om Västerlandets filosofi. Sofies värld är en lättläst och naiv berättelser för 14-åringar som inte alls gör dem allmänbildade. Mediauppståndelsen lurade föräldrar att köpa boken i förhoppning att få ungdomarna att för några timmar släppa dataspelen och videofilmerna. En missriktad ambition. Föräldrar som själv knappt hört talas om Platon, Aristoteles och Kant. 

Boken blev direkt en succé. Redan första året sålde den i 800 000 exemplar. Den översattes snabbt till engelska, tyska, svenska och franska. Efter att boken släpptes 1991, har Jostein Gaarders liv inte blivit som förut. Från att ha varit en helt vanlig filosofilärare med några få ”okända” böcker på sin meritlista blev han en världskändis. Redan 1995 hade Sofies Värld sålts i 10 miljoner exemplar och översatts till 40 språk. Men Jostein Gaarder har fått stå ut med mycket kritik. En journalist från Financial Times skrev: ”Hans stil är banal och språket är konstigt.” Min uppskattning är att författaren måste ha fått in 450 – 500 miljoner kr på boken. Men det finns förstås inte några officiella uppgifter om det. Det är till och med så att han och hans hustru inrättat en stiftelse för att främja miljövårdsarbete. Tidigare statsministern Göran Persson fick 2007 närmare 700 000 kronor för sin ”ambitiösa och långsiktiga miljöpolitik” av Gaarders norska stiftelse. Priset är USD 100 000 har även givits till franska Attac och journalisten John Pilger. Det finns pengar i den där stiftelsen får man förstå.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.