Utbilda dig och lev länge

Studerar man statistiken över livslängden i Sverige uppmärksammar man några mycket märkliga förhållanden. Att livslängden är olika lång för män och kvinnor är ju välkänt sedan tidigare. Men de regionala skillnaderna är häpnadsväckande.

Medellivslängden bland svenska män och kvinnor fortsätter att öka. Under de senaste fem åren var ökningen ett år för män och 0,6 år för kvinnor. Den förväntade medellivslängden är ett övergripande mått på befolkningens hälsa. Förra året var detta mått 84,0 år för kvinnor och 80,3 år för män. Men livslängden är olika beroende på var personerna bor. Man lever längre i de södra landskapen. I Halland är medellivslängden 84,7 år för kvinnor. I Västernorrland lever kvinnor drygt två år kortare tid. Männen lever som längst i Kronoberg (81,09), men i Norrbotten 78,53 år, en skillnad på 2,56 år. Denna skillnad är häpnadsväckande. Bo Burström är professor i socialmedicin vid Karolinska institutet och han förklarar att skillnaderna till mycket stora delar kan förklaras av de stora skillnader i utbildningsnivå som i varje fall tidigare har funnits. Det handlar om levnadsvanor med andra ord. Det skulle vara intressant att få veta vad medellivslängden är för nykterister, vegetarianer, icke-rökare och de som rör sig mycket.

Längst i världen lever kvinnor i Monaco, de lever 93,8 år medan männen där lever 85,7 år. På andra plats i statistiken finns kvinnor i Japan.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.