Världens äldsta människa

Emma Morano är den äldsta levande människan på jorden. Hon är född den 29 november 1899 i Civiasco i norra Italien och den enda i dag i världen som levt under tre sekler. I dag är hon 117 år. Hon är också en av de tio dokumente­rat äldsta personerna som någonsin levat. På väggen i hennes rum hänger certifikat från Guiness rekord­bok som utvisar att hon är ”världens äldsta levande person”. Där finns även gratula­tionsbrev från påven Franciskus på 116-årsdagen och Italiens tidigare president Giorgio Napolitano. Svenska Dagbladet har väntat en månad för att kunna få en intervju med henne. När det gäller återstående livslängd måste prognosen vara rätt dyster. Det finns en fråga som alltid ställs till riktigt gamla människor. Det är förstås frågan: Hur gör man för att bli så gammal?

Emma Morano berättar för journalisten att det var 80 år sedan hon kastade ut sin make, vilken misshandlade henne. Hon hade tvingats gifta sig med honom och det var ett eländigt äktenskap. En son föddes, men han avled bara sju månader gammal. Emma Morano var en av de första kvinnorna i Italien som flyttade ifrån sin man, någon skilsmässa var då inte möjlig i Italien. Sedan levde hon ensam och mycket enkelt. Försörjde sig om väverska och sedan som personal på en skolbespisning fram till dess hon var 75 år gammal. Hennes råd till alla som vill leva länge är att inte gifta sig utan leva ensam. Emma Morano har många släktingar som blivit gamla. Hon har flera syskonbarn i 70-årsåldern och det yngsta syster-barnbarnsbarnet är hundra år yngre än vad hon själv är.

Uppenbarligen har Emma Morano utmärkta gener. Emma Morano berättar också att hennes speciella kost förmodligen har bidragit till de många åren. Hon äter två råa ägg varje dag, morgon och kväll, och har gjort så sedan hon var tolv år gammal, vilket är i över hundra år. Hon rekommenderas det av en läkare eftersom hon led av anemi. De råa äggen har hon mått utmärkt av och sedan tar hon en skvätt hemmagjort konjak varje dag också. Hon säger: ”Jag lever ensam, utan någon man som dominerar mig.” Reportern noterar att det Emmas rum finns ganska många klockor, men alla har stannat på olika tider. Tiden är inte längre intressant för Emma Morano. Själv är hon nöjd om hon får ligga under sin filt och äta kex och sova då och då.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.