Gorbatjov och påven

I olika sammanhang har jag skrivit att den som i första hand ska hyllas för att Sovjetimperiet bröt samman var påven Johannes Paulus. När den 58-årige polskfödde Karol Wojtyla valdes i oktober 1978 blev han inte bara den yngste påven på nästan hundra år. Valet innebar också att det var  första gången på mer än 450 år som någon annan än en italienare upphöjdes till påve. Kort tid senare besökte han triumfartat sitt hemlandet. Hans personliga erfarenheter av både det nazistiska och det kommunistiska förtrycket gjorde honom till en intensiv och engagerad förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter. Att han var polsk påve och hans besök i hemlandet bidrog starkt till att den oberoende fackföreningsrörelsen Solidaritet växte fram och utmanade kommunismen i både Polen och hela övriga Östeuropa. Det var helt enkelt början till slutet för öststatsdiktaturerna. 
Michael Gorbatjov skrev mycket riktigt i sina memoarer: ”Man måste erkänna att allt det som på senare år har inträffat i östra Europa inte skulle ha varit möjligt utan denne påve.”
Gorbatjov besökte även påven i Rom och de hade enskilda samtal. Vad som då sades är det inte någon utomstående som känner till, men det går många rykten om att det var var där och då som påven ska ha förklarat för generalsekreteraren i det sovjetiska kommunistpartiet att han som påve skulle uppmana folken i Östeuropa att göra sig fria om inte Sovjetunionen gav upp den politiska och militära kontrollen över dessa länder. Vi vet hur det blev. Jag är helt säker på att Vatikanen mycket noga har antecknat vad de två makthavarna sade till varandra vid det där mötet – ett möte som förmodligen ändrade världshistorien. Men vi kommer aldrig att få veta hur påven formulerade sitt hot. Makt kan utövas på många olika sätt. Stalin frågade en gång retoriskt: Hur många pansardivisioner har påven? Johannes Paulus hade något annat som är mycket starkare än sovjetiska pansardivisioner. Han hade folkets stöd. 

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.
%d bloggare gillar detta: