Melitta

Fram till slutet av 1960-talet var det kokkaffe som gällde i vårt land. Sedan kom kaffebryggaren och melittapåsarna.

Melitta Bendtz bodde i Dresden i början av förra seklet. Hon var gift med Hugo Bendt, som var avdelningschef på ett köpmanshus i staden. Bland hustruns husmoderliga plikter ingick att bjuda kollegornas fruar på kaffe i hemmet. Men hon var irriterade över att hela tiden behöva hålla på att sila bort kaffesumpen. Efter en del funderande kom hon på att hon skulle sätta en perforerad mässingsburk i kaffepannen. Burken skulle hålla kvar kaffesumpen. Hon gjorde själv hål i en mässingsburk med hjälp av hammare och spik. I botten på burken placerade hon ett vanligt läskpapper, hällde på ett antal mått kaffe och sedan hett vatten. På så sätt kunde hon åstadkomma ett gott kaffe utan kaffesump. Det här tyckte hennes make var så lovande så han slutade sin anställning och de två började att i ett särskilt rum i villan tillverka mässingsburkar med hål. Allt det här var år 1908. De tog aldrig något patent på uppfinningen, men de började ändå tillverka filterhållarna i större skala. Snart gick de ifrån mässingsburkarna och tillverkade i stället hållare i porslin och stengods. De kallade sin firma ”M Bendtz” och sålde till en början mest på mässor och marknader. År 1922 började man exportera, först till Prag. Firman flyttade 1929 till staden Minden, där den fortfarande finns.

Melitta Bendtz filterhållare blev bekant för svenska folket i och med att den första kaffebryggaren  lanserades 1963. Den blev genast en succé och såldes i stort antal. Nu var det slut med kaffepettrar som kokade över och all sump i kaffekopparna. Alla kände till mellittafiltret, men ingen kände till Melitta Bendtz.

Melitta fick också ge sitt namn åt de kvinnliga huvudbonaderna som dök upp på 1970-talet. De kallades i folkmun för ”Lidingömelitta” eftersom de på något sätt såg ut som upp-och-nedvända kaffefilter. Ingen vet varför just Lidingö fick ge namnet åt modeskapelsen och inte Djursholm eller Solna eller annan ort i vårt land.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.