Samlade anekdoter för att roa

Carsten Ryytty är gammal historielärare och har i alla år jobbat med att göra historia intressant och gripande. För några år sedan gav han på förlaget Ordalaget ut boken ”Historiens underbara värld”. Där kan man läsa sådant som gör att smilbanden rör sig sig själva och man får del av ett otal anekdoter som kan berika samtalet kring matbordet.

Exempelvis på anekdot, som dessutom är sann: Konstnären Henri Matisses målning ”La Bateau” hängdes 1961 upp på New Yorks Moderna konstmuseum. Av misstag hängdes den dock uppochned. Först efter 47 dagar och 116 000 besökare upptäcktes misstaget. Vad säger det om modern konst?

Historia är det stora intresse för Carsten Ryytty som utövade sitt lärarjobb på en grundskola i Luleå. Han har skrivit ett tiotal böcker och över femtio läromedel där han på ett lättbegripligt sätt förmedlar. Alltid med den karaktäristiska knorren.

Humor är väldigt viktigt för Carsten Ryytty. Han sade i en tidningsintervju: Eleverna avskyr en sur lärare. Jag är en i grund och botten glad människa. Även om jag har gått i livet så har jag behållit min positiva inställning, speciellt i mötet med eleverna som ger så mycket tillbaka.

Carsten Ryyty gav 2008 ut boken: Historiens underbara värld: fascinerande fakta om Romarriket, rymdresor, idrott och mode – och mycket annat. Boken innehåller en mängd korta faktaavsnitt. Det är sanna, men otroliga fakta ur historien, som vanliga historielärare inte berättade för dig. Spännande att veta och roligt att kunna berätta för andra. I boken berättas bland annat:Sagoförfattare H C Andersen var rädd för att bli begravd levande. Han lämnade ofta ett meddelande på sitt nattduksbord där det stod: ”Jag lever. Jag är bara skendöd.” Detta ifall man skulle råka begrava honom av misstag. När den franska drottningen Marie-Antoinette blev gravid, blev det på modet att se havande ut. Hovets damer lät sy upp fodrade kjolar som gjorde att de alla såg gravida ut.Kejsar Nero ansåg sig vara världens främste sångare och tvingade folk att närvara vid hans timslånga uppträdanden. När han sjöng fick ingen lämna teatern och det hände att några tvingades utföra sin naturbehov under bänkarna. Det har uppenbarligen roat författaren att skriva boken.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.