Uppfann norrmän gemet och osthyveln?

Det vet väl alla. Det var en norrman som uppfann gemet och alla vet att alla gem försvinner och sällan ”återanvänds”. Men är det en myt? Var det verkligen en norrman som fick patent på clipset eller vad det nu ska kallas för? Om nu den norska nationen ska förhäva sig över gemet så bör man göra en fördjupat vetenskaplig undersökning av deras påstående att det var en norrman. Det kan ha varit en amerikan i stället, nämligen. Det skulle vara oerhört pinsamt för hela den där kuststräckan i väster som kallas Norge om det visar sig att det hela är en myt. Gem? Namnet kommer av att det till en början marknadsfördes av ett bolag som hade namnet Gem och som syftade på ”ädelsten”. På engelska alltså.

Det sägs ju att vårt grannlandet har bidragit med två saker till mänsklighetens utveckling. Det är osthyveln och gemet. Gemet patenterades vid den kejserliga patentbyrån i Berlin den 12 november 1899 av den norske bondsonen Johan Vaaler, vilken var anställd vid ett norskt patentkontor. Ritningarna beskrev tre olika modeller: ett fyrkantigt, ett trekantigt och ett ovalt gem. Alla dessa varianter hade en böj mindre än dagens standardgem av metall. Patentet utnyttjades dock aldrig eftersom Vaaler  saknade medel att realisera sin uppfinning. Han avled elva år senare, vid 44 års ålder, och patentet föll sedan helt i glömska.

Gemets ursprung är dock inte oomstritt. I slutet av 1800-talet utvecklades ett antal varianter av pappersklämmor parallellt i USA och i Storbritannien. Det första patentet på en böjd pappersklämma meddelades 1867. Ett antal exempel finns hos Early Office Museum (på nätet). Frågan är alltså om gemets uppfinnare var en amerikan eller en norrman. Frågan är inte helt oväsentlig.

Gem kan användas till mycket mer än att bara hålla ihop papper med. Under andra världskriget satte norska motstånd­smän gem i kavajslagen för att protestera mot tyskarnas ockupation av Norge. Själv vet jag att en överingenjör i Stockholm lyckades fiska upp ett SL-kort som någon tappat på tunnelbanans spår, vilket skedde med hjälp av en slips med ett gem fastsatt som en krok. Åskådarna uttryckte sitt gillande av den bragden.

Däremot är det fullt klart att det var en norrman som uppfann osthyveln. Den uppfanns 1925 av den norska möbelsnickaren Thor Bjørklund. Han grundade företaget Bjørklund & Sønner som sedan dess tillverkar den ursprungliga modellen i Lillehammer. Förutom osthyveln försökte han senare även lansera en smörhyvel byggd på samma princip, men det gick inte alls. Företaget gick i konkurs i september 2009, men ett annat företag tog över efter några månader och fortsätter tillverkningen. Osthyvlar används allmänt bara i de nordiska länderna, Tyskland, Nederländerna och Belgien.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.