Hitlers hund Blondi

Hitler hade som bekant en hund som hette Blondi. En tik. Frågan är hur mycket namnvalet avslöjar om husses mentala vindlingar. Hitta­de han på namnet själv? Hade han andra hundar och vilka namn hade de? Varför Blondi? Blondie? Möjligen ettt namn från den amerikans­ka serien av Chic Young med seriefiguren Blondie Krikelin. Eller var det en lättsam omskrivning av ”blondin med ariska gener”?

Tiken Blondi födde fem valpar i Hitlers bunker i april 1945. Hon avlivades i samband med Hitlers självmord. Tiken och en valp hitta­des sedan döda. Vad hände med de andra fyra valparna? En av val­parna, troligen den som sedan hittades död, hade av Hitler givits namnet ”Wolf”. För övrigt var namn som Wolf något som Hitler ofta använde sig av. En tid, när han ville vara anonym, kallade han sig också för Herr Wolf.

På 1920-talet hade Hitler en hund med namnet ”Prinz”. Därefter skaffade han sig en schäfer med namnet Muckl. Innan han fick tiken Blondi hade han en annan tik och en valp till tiken, båda hade nam­net Blonda. Blonda? Hitler fick hunden som gåva av Martin Borman. Vad jag förstått var alla hundar som han hade schäfrar. Churchill hade katter.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.