Konservkungen Herbert Felix

Journalisten och redaktören Per T Ohlsson har skrivit boken ”Konservkungen”, som skildrar Herbert Felix levnad. Det var mannen som tog över och utvecklade konservfabriken i Eslöv, vilken genom honom fick namnet Felix. Bakom det kända varumärket Felix döljer sig ett levnadsöde som också speglar Europas dramatiska tid under 1900-talet.

Herbert Felix var juden som 1938 flydde från Tjeckoslovakien till Sverige. Från sitt hemland hade han med sig släkttraditionen att tillverka konserver med inlagda gurkor. Dessa konserver slog väl ut på den svenska marknaden, hans inlagda gurkor och rödbetor blev snabbt en stor succé. Felix skulle genom åren komma att lansera ett antal framgångsrika produkter förutom gurka och rödbetor. Det var pulvermos, bostongurka och ketchup i plastflaska. Företaget fick strida med en konkurrent för rätten att använda namnet ”bostongurka”. Bolaget började också använda sig av ett varumärke i form av en tecknad katt (Felix), samma tecknade katt som familjeföretaget använt sig av i Tjeckoslovakien. Men Bulls förlag, som gav ut en tecknad serie om katten Felix, lyckades hindra Herbert Felix från att använda sig av den tecknade katten Felix som varumärke.

Trots att Herbert Felix kommit till Sverige 1938 gav han sig ut som frivillig i kriget på den allierade sidan. Han lyckades inte förhindra att hans familj i Tjeckoslovakien utplånades av nazisterna. I ett skedde ingick han i den amerikanska armén när amerikanska förband nådde in ända in i Tjeckoslovakien.

Både privat och som företagsledare utmärktes Herbert Felix av tvära kast mellan framgång och bakslag, glädje och sorg. Per T Ohlssons lilla bok om konservkungen skildrar en mycket färgstark och rik personlighet. Konservkungens liv och gärning bekräftar att historia om det svenska välståndet inte bara ska skrivas i gult och blått. Centrum för Näringslivshistoria, som stött bokprojektet och även givit ut boken, har bidragit till den ökad förståelse för det samtida näringslivet. Det skrivs för lite företagshistoria i vårt land.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.