1 950 år sedan dagen

I dag den 14 oktober är det exakt 1 950 år sedan slaget vid Hasting. Det har uppmärksammats i brittiska media, men inte här i vårt land.

Slaget stod mellan de normandiska invasionsstyrkorna ledda av hertig Vilhelm II av Normandie och de anglosaxiska försvarsstyrkorna ledda av kung Harald Godwinson. Anglosaxarna hade just besegrat Harald Hårdråde vid Stamford Bridge. De anlände uttröttade till Hastings efter en lång och dramatisk marsch på närmare 400 km under endast tretton dagar. Kung Harald insåg vikten av snabbhet inför detta nya normandiska hotet. De engelska trupperna bestod endast av infanteri, både elittrupper och hastigt värvad milis. Av någon anledning fanns inga större styrkor av bågskyttar med. Den normandiska sidans trupper bestod av riddare, bågskyttar och fotfolk från Normandie, Bretagne och Flandern.

På morgonen ställer de engelska trupperna upp sig på krönet av en lång sluttning. De stod mycket tätt och bildande en s.k. sköldmur. De normandiska trupperna samlades på de sanka markerna nedanför sluttningen. De var uppdelade i tre grupper, till vänster de bretonska styrkorna, i mitten de normandiska och till höger de flamländska. Sedan började anfallet på morgonen den 14 oktober 1066 (annan tidräkning dock). Utgången känner vi alla till.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.