Vad man kan lära sig av ett Shakespeare-citat

Shakespeare kunde han. Formulera sig menar jag, med sådan kraft att orden etsat sig fast och blivit stående uttryck i många år. I tredje akten i Hamlet säger kungen: ”Upp flyga orden, tanken stilla står, ord utan tanke aldrig himlen når”. Rent filosofiskt kan man dra minst två slutsatser av kungens utsaga.

Om ord utan tanke aldrig når himlen så finns det kanske en chans att ord med tanke kommer dit upp. Kanske mer än en chans, det kanske finns ett lagbundenhet. Det är den ena slutsatsen. Den andra är: Om nu tanken inte står stilla, flyger inte orden upp då? Är det så att den tänkande varelsen har svårt att få fram ord med vingar som liksom flyger av sig själv?

Ja, det var länsfåtöljfilosofens ord för i dag. Länstol kommer för övrigt från tyskans Lehnstuhl, av verbet lehnen som helt enkelt betyder ”luta” eller ”luta sig”. Det helt enkelt en bekväm stol i vilken man kan luta sig bekvämt (bakåt). Just en sådan som jag sitter i just nu. Med sidhylla av egen konstruktion för placering av en mugg tea och några böcker.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.