Charles Lindberghs barn

Charles Lindbergh var kanske den förste riktige ”kändisen”. Det blev han efter den första soloflygningen 1927 över Atlanten. 33,5 timmar ensam i ett flygplan från New York till Paris. Som skaffning hade han med sig sex ostsmörgåsar, en termos med kaffe och en termos med chokladdryck. I öronen hade han bomullstussar. Han hade inte någon sikt framåt därför att en monterad bränsletank skymde sikten. I stället fick han luta sig ut genom fönstret vid start och landning. Under flygningen tittade han ut genom ett periskop för att kunna se framåt. Han landade som planerat utanför Paris och hade då 300 l bränsle kvar, vilket innebar att han hade kunnat flyga ännu längre. Hemresan ägde rum med fartyg. Ett amerikanskt örlogsfartyg hämtade både honom och flygplanet. Väl hemma i USA hyllades han, liksom i Paris, som tidens störste hjälte. Under lång tid efter flygningen reste han runt i världen och hyllades för sin bragd att som den förste ensam flyga över Atlanten. Den första lyckade nonstopflygningen hade dock genomförts redan i juni 1919 av John Alcock och Arthur Whitten Brown, som flög från Newfoundland till västkusten på Irland. Men det var med två piloter och alltså inte någon soloflygningar. Den flygningen, åtta år före Lindberghs flygning, var betydligt mera dramatiska. Vid ett par tillfällen tvingades en av piloterna att krypa ut på vingarna för att slå loss isbark som bildats vid flygning genom moln med låg temperatur.

Senare blev han uppmärksammad i samband med att hans första barn kidnappades och senare hittades död. Någon eller några hade tagit den 30 månader gamla sonen från barnets säng på övervåningen i huset. Det var rest en stege upp till övervåningen. En man greps, åtalades och avrättades. I slutet av 1930-talet uppmärksammades Charles Lindbergh för att han hade, som många ansåg, sympatier för nazistpartiet i Tyskland. En tid hade han planer på att flytta till Berlin, men så blev det inte.

Charles Lindbergh var, som alla vet, svenskättling. Hans farfar, lantbrukare från Skåne, hade varit riksdagsman, men utvandrat till USA redan 1860. Fadern var advokat och kongressledamot. Denne lämnade sina politiska uppdrag 1917 i protest mot att USA gick in i världskriget. Charles Lindbergh, som var född 1902, började mycket tidigt att flyga.

Vad som nog inte är så känt är att Charles Lindbergh hade 13 barn. 6 barn med sin hustru och 7 barn med tre älskarinnor. Två av älskarinnorna var tyska systrar och dessa träffade han när han var 55 år gammal. Både var lätt handikappade och hade svårt att gå. Charles Lindbergh besökte de två ”familjerna” regelbundet i hela sitt återstående liv. Det var 17 år utan att hans hustru fick kännedom om de två ”familjerna” i Tyskland. Den ena systern, som var hattmakerska, träffade han på en middag 1957 i Tyskland och blev genast djupt förälskad. Genom henne träffade han sedan systern. Charles Lindbergh hade även barn tillsammans med sin sekreterare. Inte heller denna kärleksrelation kände hans hustru till. Charles Lindbergh avled 1974. Under senare år har hans brev till en av systrarna blivit kända och DNA-undersökningar har bekräftat barnens släktskap med Charles Lindbergh.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.