Hitler köpte några brödskivor

I många biografier och andra skildringar omtalas det att Hitler före första världskriget försökte försörja sig som målare i Wien. Han kom inte in på konstakademin, vilket i ett historiskt perspektiv var en stor förlust för mänskligheten. Men det finns få skildringar av hur det rent faktiskt var för honom när han målade. I boken ”Århundradets sommar 1913”, av Florian Illies, finns en trovärdig berättelse om hur det var för Hitler i april 1913. Han hade den månaden fyllt 24 år och hyrde ett minimalt rum på ungkarlshotellet på Meldenmannstrasse 271 i Wien. Detta ungkarlshotell låg i arbetskvarteret Brigittenau och det var där som han målade sina akvareller. Det var ett mycket stort ”ungkarlshotell” med plats för ca. 500 män. De små rummen var så små att där rymdes bara en säng, en klädställning och en spegel. Det var allt. Redan då hade Hitler mustasch och man få väl tro att han putsade på sin mustasch framför den där spegeln varje morgon. Avgiften för det minimala rummet var 50 heller per natt och då ingick nya sängkläder varje lördag. Det fanns något eller några gemenskapsutrymmen.

På dagarna lämnade i stort sett alla männen ungkarlshotellet för att söka jobb eller bara dra runt i den stora staden Wien. På kvällarna återkom de för att sova. Bara några enstaka stannade kvar på hotellet över dagen. Bland dessa fanns Adolf Hitler. Han satt ofta i fönstersmygen i uppehållsrummet. Det har beskrivits att han satt där, mager och iförd en sliten kostym. Han hade berättat för alla som ville höra på att han nesligt hade blivit nekad inträde i Konstakademin. Redan då hade han en svart hårtest som hela tiden föll ned i pannan på honom – som han slängde undan med en kraftig knyck med huvudet.

På förmiddagarna satt Adolf Hitler där i fönsteröppningen och tecknade konturerna med blyerts till dagens en eller två teckningar. På eftermiddagen målar han med vattenfärg så att han har en eller två målningar klara till kvällen. Då på kvällen gav han målningen till någon av männen som bodde på härbärget för att denne dagen därpå ska försöka sälja den på stan. Men de flesta av akvarellerna lämnar han till konsthandlaren Kühler på Hofzelle och också till lumphandlaren Schlieffer på Schönbrunnstrasse 86. Det var sedan dessa som sålde akvarellerna i sina butiker.

Oftast målade han av Karlskyrkan i Wien, men han hämtade även motiv från Naschmarkt. Fann han ett bra motiv kunde han göra ett dussintal målningar med samma motiv. Vanligen fick han 3 – 5 österrikiska kronen för målningarna. Han sparade pengarna, drack inte och levde mycket asketisk. Han var inte ut på kvällarna och han intresserade sig inte för kvinnor. På nätterna läste han politisk litteratur.

Intill ungkarlshotellet fanns det en mjölkaffär där Hitler ofta köpte en flaska mjölk och en limpa bröd från Iglaur-bagaren. När han inte målade tog han långa promenader i Schönbrunns slottspark eller också spelade han schack med någon av de boende på ungkarlshotellet. Han var en god schackspelare. Men mest satt han hela dagarna med sina målningar. Blev det politiska diskussioner på hemmet blev han nästan som besatt och argumenterade häftigt. Särskilt upprörd var han över ”all den osedlighet” som bredde ut sig och särskilt i Wien. Han framhöll med hög röst att han var upprörd över att det bor fler tjecker i Wien än i Prag, fler judar i Wien än i Jerusalem och fler kroater i Wien än i Zagreb. Alla visste att han var ogillade alla utlänningar i Wien. Ibland gick Adolf Hitler till mjölkaffären i grannhuset och köpte en liter mjölk och en limpa. Han ansåg det vara nyttigt att dricka mjölk. Men ibland köpte han inte ens en hel limpa utan endast några brödskivor. Allt det här var i april 1913. Ett år senare anmälde han sig som krigsfrivillig till tyska armén och blev kvar där i nästan fem år. Mycket mager och med yvig mustasch. Han fick två järnkors, vilket var ovanligt för en vicekorpral. Som führer visade han inte någon omtanke om män som bodde på ungkarlshotell.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.