Obama, munus praesidentis initurus

”Barack Obama, munus praesidentis initurus, cum proximis Philadelphiae tramen ascendit, quo Washingtoniam invectus est. Tramen in multis stationibus restitit, ut Obama civibus loqueretur, saepe etiam lentius vehebatur, ut cives familiam praesidentis viderent.”

Det här var inledningen av rapporteringen på latin från presidentinstallationen och Obamas tal. Vem som skrivit rapporten? Det var någon reporter hos YLE, den finländska radio och TV-kanalen. Finland är det enda landet i världen som dagligen sänder en kort nyhetsrapportering på latin. Dessutom ed 75.000 lyssnare varje dag. Varför det? För att Finland är en kulturnation och för att man vill understödja de som vill hålla sina latinkunskaper i trim. Finns på nätet förstås för den som är intresserad. I och för sig är det nog så att även Vatikanstaten har sändningar på latin, men jag har inte riktigt grepp om det. Men jag gör en stilig honnör för Finland. Landet som nästan är som Sverige, fast bättre.

I Finland har man även översatt ett antal av Elvis låtar till latin och sjungit dessa  på latin. Can’t Help Falling In Love blir på latin Non adamare non possum.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.