Dykaren som fick händerna avskurna

Mysteriet med den försvunne dykaren brittiske dykaren Crabb har länge fascinerat mig. Jag har skrivit om honom tidigare.

År 1956 fick han uppdrag av den brittiska militära underrättelsetjänsten att dyka ned under den sovjetiska kryssaren (Sverdlovklass) som besökte Southports hamn. Kryssaren var en helt ny typ och det var i praktiken första gången som man fick se den i västvärlden. Man misstänkte från NATO:s sida att den nya kryssaren var utrustad med någon ny typ av propellrar som gav den hög fart och lågt propellerljud. Crabb var en erfaren och omdömesgill dykare från den brittiska marinen. Han dök i hemlighet ned under fartyget och sedan kom han aldrig tillbaka. Har var helt enkelt borta. Redan efter några dagar började man i pressen spekulera över om han hade skjutits eller på annat sätt dödats eller tillfångatagits av ryssarna. Ingen visste. Spekulationerna gick också ut på att ryska dykare hade varit nere under fartyget och fångat Crabb och tagit ombord honom genom någon bottenlucka. Först efter 14 månader flöt det iland ett gammalt lik iförd grodmansutrustning. Liket saknade huvud och både händerna. Ingen annan dykare saknades i området. Crabbs hustru hjälpte till för att försöka identifiera kroppen, men hon kunde varken bekräfta eller förneka att det var hennes mans kropp. En annan nära anhörig såg kroppen och menade att något eller några ärr vid knät visade att det var Crabb. Rättsläkaren gjorde bedömningen att troligen var Crabb, men man kunde inte fastställa det med säkerhet.

Enligt min mening är det synnerligen märkligt att man aldrig från brittiskt håll lämnat ut någon information om den utrustning (gummidräkt, bälte, lufttuber etc.) som dykaren hade och om den överensstämde med den som Crabb hade. Man lämnade inte någon information och kommenterade det inte heller. För ett par år sedan släppte man dock ytterligare information från de brittiska arkiven och dessa handlingar klargör att britterna var övertygade om att Crabb mördades av ryssarna. En ryss har framträtt i media och berättat att han känner till att en prickskytt (sniper) hade upptäckt dykaren och skjutit honom i vattnet. En annan ryss har också framträtt och sagt att han tjänstgjorde som dykare på fartyget och att han under vattnet överraskade Crabb när denne försökte sätta fast någon teknisk anordning på fartygets skrov. Han uppgav att han stack ihjäl Crabb med sin kniv och skar av honom huvudet. Ryssen har också visat upp den stora kniv som han uppger att han använde och som han behållit som souvenir. Ryssen har även kunnat visa att han fått en hög sovjetisk militär utmärkelse. Men den frågan är: Varför skar man av honom huvudet och händerna? Närmast till hands (!) ligger tanken att det skulle försvåra eller omöjliggöra identifiering. Men varför det?

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.