Lögnernas olika relativa värde

Sanningen kan ta sig olika uttryck. Det finns absoluta sanningar och det finns tillfälliga sanningar. Det är en absolut sanning att 2 + 2 = 4. Det gäller i alla tider och i alla kulturer. Det är bara att räkna fingrarna eller stenarna. Sanningen ligger inbakad i talens innehåll och kombinationen (additionen) tillför inte någon ytterligare kunskap utan är endast ett annat uttryckssätt. En tillfällig sanning är att min bil står i garaget (vilket jag inte vet eftersom den kan ha stulits för en timme sedan…). Kör jag ut bilen ur garaget så är det inte någon sanning längre. Sedan har vid det där som inte är sant, men som vi vill ska framstå som sant. Lögnen. Den medvetna och den omedvetna lögnen. ”Han handskas ovarsamt med sanningen” – ni vet hur det kan uttryckas.

I min värld är lögnen en reell företeelse. Det finns vita lögner, det finns nödlögner, det finns tillfällighetslögner och det finns riktigt fula svarta lögner. Och sedan finns det värsta av allt: Livslögnen. Den senare tillhör dock en kategori för sig själv eftersom den bara kan upptäckas av personen själv och att den dessutom medför väldiga konsekvenser. Upptäcks den sent i livet kan det ge katastrofala konsekvenser. Självbedrägeri kan vara en anhalt på vägen, men har mest inslag av försök att bygga upp livslögnen.

Lögnen är ett användbart instrument om den används på rätt sätt. Om lögnaren inte avslöjas så vet inte någon att han/hon är en lögnare utan personen framstår i stället som en sanningssägare. Allt är alltså gott och väl. Det enda man behöver tänka på när man använder lögnen som redskap är att inte bli avslöjad. Hur det rent tekniskt går till borde läras ut i någon form av kurs.

För att en sann sats ska vara verkligt sann måste den uppfylla följande villkor (höll på att skriva kriterier, men avstod): Den ska vara objektivt sann, den som utsäger satsen ska vara fullkomligt övertygad om att den är sann och personens övertygelse ska grundas på vetenskapligt godtagbara förhållanden. Sant eller hur?

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.