Författaren Isaac Asimov

Förmodligen har du läst en eller ett par böcker av Isaac Asimov, vetenskapsmannen och science ficktionförfattaren. Han skrev hundratals böcker och var klart överbegåvad. Doktorerade i kemi i unga år och undervisade i ämnet fram till dess att författandet tog alls hans tid och gav honom betydligt högre inkomster än att vara universitetslärare. Född av rysk-judiska föräldrar som emigrerade till USA, dit han kom som tvååring. Men visst hade han en hel del egenheter. Han led inte av utan uppskattade klaustrofobiska rum. Ju mindre de var ju bättre tyckte han. Hans skrivkammare var hur liten som helst. Han var livrädd för att flyga och flög bara två gånger i sitt liv. Både gångerna var det under sin tjänstgöring i amerikanska flottan. Han blev väl mer eller mindre tvungen helt enkelt.

Isaac Asimov lärde sig aldrig cykla och aldrig att simma. Med mycket stora ansträngningar tog han körkort (vilket det inte krävdes mycket för i USA på den tiden) och han satt aldrig upp på ryggen på någon häst. Däremot gillande han att åka på kryssningar med kryssningsfartyg och många av hans böcker skrevs på en reseskrivmaskin i en hytt på sådan kryssning. Hela sitt liv tänkte han på jiddisch, men skrev på engelska. I varje fall var det så han berättade vid några tillfällen. Skriva kunde han. Fort och bra och inom alla ämnesområden. Han skev mer än 500 böcker under sin levnad och måste ha varit  en av historiens mest produktiva författare. Han avled 1992.

Det var Asimov som i en av sina böcker berättade att nästan femtio procent av alla människor dör inom tre månader efter sin senaste födelsedag. Endast åtta procent dör under de tre månaderna före födelsedagen. Om det nu är riktigt så är det sensationella uppgifter tycker jag. Jag gillar sensationella och svårbegripliga fakta. Det udda, det säregna, det speciella. Det där som inte så många andra vet. Asimov var född den 2 januari 1920 och avled den 6 april i New York City. Så när som på fyra dagar var det tre månader efter födelsedagen. Han blev 72 år gammal.

 

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.