Man kan dö av semlor, förvisso

Man ska se upp med vad man äter och hur mycket man äter. Det gäller både när man är hemma och när man är på resa. Semlor avstår jag gärna från, men rent historiskt kan det vara intressant att veta hur det var det där med kung Adolf Fredrik och hans semlor.

Den 12 februari 1771 återkom kung Adolf Fredrik till slottet efter att vilat upp sig ett tag utanför huvudstaden. På slottet åt en rejäl måltid, fick magont och dog redan efter ett par timmar. I det officiella tillkännagivandet från hovet angavs att kungen dött av ”indigistion” sedan han ätit ”hetvägg, surkål, rovor, hummer, böckling och champagnevin”. En riktigt frossare alltså. Allt sedan dess har det i historieböckerna ansetts att han dog av ”hetvägg”, vilken var den tidens benämning på semla med varm mjölk. Men var finns kausaliteten? Det kan väl lika väl vara surkålen som tog knäcken på majestätet. Eller böcklingen. Hur kan man som kung stoppa i sig surkål och semlor vid samma måltid? Hur som helst så brister det i fråga om utredning och vi kan nog inte med säkerhet fastslå att det var semlorna som knäckte honom. Men det är klart, åt han flera i rad så kan det mycket väl vara så att hetväggen tog honom.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.