Pusjkins duell och en svensk duell

Jag är för tillfället helt upptagen av frågor kring duellerande. Jag har tagit reda på att det finns ett flertal kända personer som har duellerat under årens lopp. Alexander Pusjkin duellerade flera gånger och dog till slut i sin sista duell (ja, just det, den sista) då han blev träffad i magen. Det var pistolduell det handlade om ära och kärlek. Tydligen sköt motståndare snabbare och träffade bättre.

Pusjkin och hans fru Natalja Gontjarova var en del av  den beramade hovsocieteten. När tsaren tilldelade Pusjkin den lägsta rangens hovtitel blev poeten ursinnig. Han ansåg att det inte bara var ett sätt att hindra hans hustru att komma in på hovbaler, utan såg det även som ett utstuderat sätt att förnedra honom. På grund av detta och rykten att hans fru skulle ha haft en skandalös affär med Gorges d’Anthès, såg Pusjkin sitt anseende så hotat att han utmanade den påstådde älskaren till en pistolduell 1837. Båda männen sårades, och Pusjkin avled två dagar senare av sina blessyrer medan motståndaren överlevde. Alexander Pusjkin har i flera av sina verk skildrat både verkliga och fiktiva dueller. På något sätt kan man tycka att det framstår som lite ädelt att duellera om en kvinnas hjärta och rykte. För Pusjkin måste det hela ha varit väldigt känsligt eftersom Gorges d’Anthès var gift med Nataljas syster Ekaterina Goncharova – hans svägerska. Natalya gifte om sig med Petr Petrovich Lanskoy. Så kan det gå om maken duellerar.

Den sista duellen i Sverige ägde rum i Vänersborg 1816 och den handlade ”endast” om en djup konflikt om utnämningar av officerare och om fullmakter. Rena karriärsfrågor alltså. Inte något brinnande hjärta som ville vinna eller förlorat en kvinnas hjärta. Ingen romantik och ingen passion. Ingen missriktad kroppslig längtan eller ödesdigra snedsteg. Icke alls. Pistolerna som användes finns på museet i Vänersborg för allmän beskådan. Vad hände? En dog och den andre ställdes inför krigsrätt och dömdes till döden. Men benådades senare. Den sista duellen i Sverige med dödlig utgång ägde alltså rum i Lockerudsskogen utanför Vändersborg 1816. Den stod mellan två officerare vid Västgöta-Dals regemente, kapten Sabelfelt och baron Gustaf von Köhler. Det var baronen som stupade och han sköts med pistol. Till historien hör att Köhler hade svag syn och att han tidigare inte hanterat duellpistolen. Det hade Sabelfelt dock gjort. Han hade övningsskjutet kvällen före.

Dueller var förbjudna och båda duellanterna kunde åtals för exempelvis mord och mordförsök. I Sverige förbjöds dueller i förordningar 1662 och 1682.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.