Hitlers mörka privata röst finns bara på en unik inspelning

Det finns bara en inspelning där Hitler talar privat och inofficiellt. Det var när han besökte marskalk Mannerheim på dennes 75-årsdag den 4 juni 1942. Den finländska radion ”glömde” en mikrofon i den järnvägsvagn där Mannerheim och Hitler samtalade över kaffet. Det var närmast en monolog där Hitler berättar för Mannerheim om svårigheterna på östfronten. Det är märkligt att inspelningen bevarades och det är också intressant att höra Hitlers ”privata” röst. En ganska mörk röst, intensiv och på något sätt laddad. När man lyssnar på honom förstår man på något sätt att han hade en ovanlig övertalningsförmåga. Monologiserad skulle nog psykiatriker säga. Ljudfilen kan man lyssna på genom att gå till den finska radions hemsida och söka på ”Hitler”. Den finns också tillgänglig på Youtube. Mannerheim talade utmärkt tyska, men något styltigt kan man säga.

Till arrangörernas stora förvåning anlände Adolf Hitler till Immola flygfält i närheten av Imatra den fjärde juni 1942 för att fira Finlands marskalk Mannerheims sjuttiofemårsdag. Han flög dit direkt från Tyskland och resan hade hållits hemlig även för finländarna. Festligheterna blev förlagda till Mannerheims officiellla järnvägsvagn därför att den finländska ledningen inte ville att Hitler skulle besöka högkvarteren. Då hade det hela kunnat uppfattas som ett officiellt besök.

Finländska radions YLE:s ljudtekniker Thor Damen hade placerat en stor och väl synlig mikrofon på en hatthylla i närheten av Hitlers och Mannerheims bord. Efter den officiella delen av mötet lyckades han fortsätta att spela in drygt elva minuter av den privata konversation innan de tyska säkerhetsmännen upptäcker mikrofonkabeln som löpte genom ett fönster och in i en annan vagn, där bandspelaren står. Damen som blev hotad och hårt ansatt fick efter uppståndelsen behålla både livet och bandet, på det villkoret att rullen skulle förseglas och aldrig offentliggöras. Hitler hade nämligen förbjudit alla inspelningar av hans privata samtal. De enda inspelningar som finns är officiella radiotal och tal inför större auditorier. Bandet kom sedan att ligga i YLE:s arkiv i många år. Autenciteten har ifrågasatts, men det tyska kriminaltekniska laboratoriet har förklarat att det är helt klart en autentisk inspelning. Anledning till att inspelningens äkthet har ifrågasatts är att Hitlers röst är något annorlunda än vad samtida vittnen kan minnas. En förklaring till detta kan vara att Hitler på marskalkens födelsedag drack en del alkohol, vilket han annars ytterst sällan gjorde. Som bekant var Hitler vegetarian och renlevnadsman.

För historievetenskapen innehåller inte den berömda radioinspelningen några nyheter, men för den som vill komma Hitlers person in på livet, till exempel skådespelare, är den givetvis av stort värde att få höra rösten. Analyser av materialet påvisar ett tämligen oskolat språk och att det var typiskt att Hitler babblade på i monologform. Dessutom tog han sig friheten att döpa om Finlands huvudstad till ”Helsinski”, vilket möjligen visar på hans okunnighet. Hans röst är ganska mörk och melodisk, till och med ”mjuk” i tonen.

Mannerheims officiella järnvägsvagn, där mötet ägde rum, finns för övrigt att beskåda på en Shell-mack invid väg nr 12 i Sastamala. Där har den stått uppställd som ett litet turistmuseum sedan 1969.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.