Vad hette Harry S. Truman?

Nu är det åter dags för USA att välja en ny president vilket ger viss anledning att se tillbaka på tidigare presidenter. När Roosevelt avled våren 1945 tillträdde vicepresidenten Harry S. Truman. De flesta politiska bedömare ansåg att han var ett svagt kort, men det visade sig i stället att Truman var en energisk och mycket skicklig president åren 1945 – 1953. Han var född redan 1884 och måste alltså ha minnen som vuxen från en tid då det inte fanns bilar och inte heller telefoner. I slutet av första världskriget tjänstgjorde han som reservofficer i Frankrike. Han var kompanichef för ett artilleriförband.

I alla böcker omtalas han som Harry S. Truman. Så skrev han även sitt eget namn. Nu var det dock så märkligt att bokstaven S inte alls var någon förkortning utan bara stod där för sig själv. Hans föräldrar, John Anderson och Martha Ellen Truman kunde inte bestämma sig för vad pojken skulle heta. Efter en månad var familjens läkare dock tvungen att registrera pojkens namn på kommunalkontoret. Föräldrarna hade svårt att bestämma sig och så småningom fick de i varje fall fram namnet ”Harry” efter hans morbror Harrison Young. Men de kunde inte komma överens om det mellersta namnet. Alternativen var namnet på hans morfar Solomon Young eller hans farfar Anderson Shippe Truman. De kom inte överens och då bestämde de till slutet att bara registrera bokstaven S som mellannamn utan att ange vad bokstaven stod för. Det kunde uppfattas som en förkortning av både morfaderns och farfaderns namn. David McCullough, som skrev Trumans biografi, noterade att det förekom bland skottar och irländare att man använde sig av en bokstav utan att denna representerade något. Det förekom till och med att en enstaka bokstav användes som tilltalsnamn.

Eftersom bokstaven S i Harry S Trumans namn inte var någon förkortning så behövdes inte någon punkt efter bokstaven. Men presidenten och alla andra skrev namnet med en punkt.

Det kan väl även nämnas att försvarsministern Robert S. McNamara hade bokstaven S i sitt namn. Men den bokstaven stod för namnet ”Strange”. Han berättade en gång att hans flickvän (senare hans hustru) skulle fylla i något formulär och då ange hans namn. Hon ringde och frågade honom vad S stod för. Han svarade ”That is strange” varpå hon sa: ”Yes, but tell me what it stands for”.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.