Boris Johnson

Det sägs ju alltid att den som är diplomat ska vara försiktig med sina uttalanden, helt enkelt vara ”diplomatisk”. Det är något som erfarenheten bekräftar. Utifrån det perspektivet undrar man hur det kommer att gå nu när Storbritannien ska leva med Boris Johnson som utrikesminister. Han har ju redan före sitt inträde i regeringen gjort ett dumt konspiratoriskt påhopp när han påpekat att Obama tidigare plockat bort en Churchillbyst från Vita huset och att detta skulle ha sin förklaring i presidentens kenyanska rötter samt förmodade nedärvda hat mot det forna brittiska imperiet. När Hillary Clinton förra gången ställde upp i presidentvalet valde Johnson att karakterisera henne som ”en sadistisk sköterska på ett mentalsjukhus”. Han har också i något sammanhang sagt att enda skälet till att han inte vill vistas i vissa delar av New York City är risken att sammanträffa med Donald Trump. Dessutom har  han skrivit en limirick  där han skymfar Turkiets president (”givit sin säd till en get”). Den mannen är en skämtare, men är det lämpligt att ha en utrikesminister som har en sådan repertoar? Sedan länge har han ju betecknats som partiets enfant terrible.

Något som möjligen skulle tala till hans fördel är att han en byst av idolen Perikles på sitt tjänsterum. Denne atenske statsmannen sades ju vara en orator ”som bar åskan och blixten på sin tunga”. I grekisk historia har han alltid hyllats som den statsman som inledde statsstadens Athens storhetstid. Det är något tilltalande att han har den bysten. Det skulle väl ha väckt lite uppmärksamhet om statsminister Ingvar Carlsson hade haft en byst av Platon på sitt tjänsterum. Nu hör det till historien att Boris Johnson är högt utbildad och detta särskilt i grekiska och latin samt grekisk historia. När han var student i Balliol College, Oxford universitet, specialiserade han sig på antiken litteratur och klassisk filosofi. Han tog sin examen med en ”upper second-class degree”, men han var olycklig över att han inte erhöll högsta betyg (”a first”).

Det är trots alla andra tokigheter något tilltalande med en politiker som ändå dristar sig ha en bystav Perikles på sitt tjänsterum. Själv är jag lite förvånad över att det i vårt land inte finns några statyer över Sokrates, Platon och Aristoteles. Jo, i Göteborgs universitets byggnad finns det tre stora byster av dessa filosofer. Men det är väl allt vad jag vet.

För övrigt är Boris Johnson född i New York och bör då, vad jag förstår, vara både brittisk och amerikansk medborgare. Regeln är ju att det barn som födds på amerikanskt territorium med automatik blir amerikansk medborgare.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.