Eländet efter det att statskalendern upphörde

Allt sedan 1700-talet har det givits ut en ”statskalender” med uppgifter om de statliga myndigheternas befattningshavare, adresser och förordningar. Även om den bara kom en gång om året kunde man i stort sett lita på uppgifterna. De var bara högst 12 månader gamla. Statskalendern användes flitigt inom hela statsförvaltningen och även av många som hade anledning att ha tätare kontakt med myndigheterna.

Statskalendern utgavs t.o.m. 1973 av Vetenskapsakademien och utgavs sedan från 1974 enligt avtal mellan staten och C E Fritzes AB, en gren av företaget Norstedts juridik AB. Utgivningen var då reglerad i statskalenderförordningen, SFS 2001:750. I november 2010 meddelade Norstedts juridik att man skulle upphöra utgivningen av Statskalendern eftersom man inte längre fick bidrag från regeringskansliet. Från och med 2011 har dock ett privat företag fortsatt utgivningen. Dock har boken blivit mycket dyr (1 990 kr plus moms) och dessutom förefaller den inte tillförlitlig.

Att det blev dyrt att ge ut den statliga statskalendern får man förstå och även att ett privat förlag inte tyckte utgivningen var tillräckligt lönsam. Men den enkla lösningen skulle väl rimligen vara att staten upprättar motsvarande information och tillhandahåller det hela över nätet. Fördelen är ju att myndigheterna då kan revidera uppgifterna allteftersom.

De flesta stater i Europa ger ut tryckta statskalendrar för att man lättare ska kunna få överblick över myndigheternas struktur och vilka tjänstemän som finns. Men i Sverige ger man inte längre ut någon officiell kalender.

Även försvarsmaktens rulla har slutat att komma ut.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.