Ryssland avskedar ett femtiotal höga sjöofficerare

Den 1 juli 2016 meddelade den ryska nyhetstjänsten Fontanka att praktiskt taget hela ledningen för den ryska Östersjöflottans (Baltiska flottan) har avskedats. Ett femtiotal höga officerare har fått sparken. Ett skäl skulle enligt nyhetstjänsten vara att de försöka mörka en ubåtsolycka i Östersjön. De höga officerare har sparkats tillsammans med amiralen Viktor Kravtjuk och stabschefen amiral Sergej Popov. Uppgifter förekommer att det är brister i utbildningen av personal, relationer till personalen och tillrättalagda rapporter om förhållandena som ligger bakom den uppseendeväckande aktionen. Den ska vara en direkt följd av en inspektion som utförts av generalstaben. Till ny tillförordnad chef blir den förre ukrainska amiralen Sergej Jelisejev. Han var näst högste chef för Ukrainas flotta och deserterade när Ryssland invaderade Krim våren 2014. Det förekommer uppgifter att han i Ukraina är efterlyst för förräderi och desertering.

Nyhetsbyrån Fontanka berättar även att ledningen för den Baltiska flottan inte har lyckats ordna till drägliga bostäder till personalen.  I Kaliningrad tvingas ett 70-tal officersfamiljer bo i fallfärdiga och mögliga byggnader utan varmvatten. Byggnaderna har för för flera år sedan utdömts som otjänlig och farlig.

Det är en sensation att Viktor Kravtjuk avskedas. Han är född 1961 och har lång tjänstgöring i Stillhavsflottan på robotbåtar och fregatter. Han har också fört befäl över Kaspiska flottan. I september 2012 utsågs han till chef för Baltiska flottan. Ryssland har fem flottor:

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.