Ljudboksförlag köper Norstedts

KF (kooperationen) har under en längre tid ägt anrika förlaget Norstedts. Det har varit känt sedan 2013 att KF vill sälja förlaget, men först nu har Norstedts sålts till ljudboksförlaget Storytell. Priset är 152 milj kr. Storytell uppges ha 220 000 abonnenter bara i Sverige för sin produkt ljudböcker. De som betalar 169 kr per månad får tillgång till över 10 000 digitala boktitlar. Storytell har nyligen köpt Danmarks ledande ljudboksförlag, Mofibo. Är det här framtiden för branschen? Ska ljudböckerna ta över pappersböckerna?

Norstedt hade inte haft någon bra ekonomisk ställning om man inte kunnat sälja Harry Potter, Millenniumböckerna och ”Fifty Shades of Grey”). Den mer seriösa utgivningen har inte gett några stora inkomster.

Ska vi börja inse att yngre (under 40?) läser färre böcker och nästan inte några dagstidningar? De tittar på såpor på skärmen, läste digitala böcker och lyssnar på ljudböcker. Jag har lyssnat på två ljudböcker och det räcker för min del.  Det är ju frågan om substitut för verkligt läsande. Fortfarande gäller att verklig bred och djup kunskap kan man bara få genom att läsa böcker. Det spelar inte någon roll hur mycket man surfar och hur mycket man lyssnar på ljudböcker. Fortfarande gäller att det trycka ordet (i och för sig även ord på en skärm) är vägen till kunskap.

Jag blir lite skrämd av att ett ljudboksförlag köper upp Norstedts. Det finns nog en risk att det handlar om det sluttande planet och att skymningen är nära. Kulturskymningen.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.