Åländsk man blev sovjetisk general

Erkki Kivalo och Raoul Mittler gav 2001 ut boken: ”Eyolf Mattsson – från åländsk teknolog till general i Röda armén.” Den finns i översättning av Heidi Mittler.

Eyolf Georg Mattsson, tidigare Mattsson-Ignaeus, är känd som ”Den röde generalen”. Han var född den 22 mars 1897 i Sagu i Storfurstendömet Finland och avled i maj 1965 i Krasnokamsk i Sovjetunionen. Hans familj var en åländsk överklassfamilj och han växte upp på Åland. Familjen var svensktalande. Han slutade som sovjetisk general, men också med ett antal år i sibiriskt fångläger.

Eyolf Mattsson anslöt sig till den röda sidan i Finska frihetskriget, men flydde 1918 till Sovjetunionen för att strida för den Röda armén och avancerade så småningom till general, därav den ”Röde generalen”. I Ryssland utbildades han vid S:t Petersburgs internationella militärakademin och deltog 1919 i striderna mot de vita i Karelen. Han var då bataljonschef. Därefter genomgick han röda arméns militärakademi och var åren 1925 – 1928 chef för flera jägarbataljoner i Petrozavodsk. Åren 1931 – 1935 var han chef för Karelska jägarbrigaden och befordrades 1935 till överste. Året därpå verkade han som huvudlärare i taktik vid Frunzeakademin i Moskva och blev då utnämnd till general. Han greps dock snart dömdes till döden. Straffet omvandlades emellertid därefter till 10 års straffarbete i Sibirien och dessutom fem års ”intern förvisning” inom landet. Det innebar att han fick tillbringa 15 år  i Sibirien. Han fick dock upprättelse 1957 och var därefter verksam inom den sovjetiska fackföreningsrörelsen. Efter upprättelsen fick behålla graden överste i den sovjetiska armén.

Mattsson, som alltså varit general och tidigare huvudlärare i taktik vid Frunzeakademin (den mest prestigefyllda militärakademin i Sovjet), satt således i straffläger i Sibirien under hela andra världskriget. Mannen som varit huvudlärare vid den ytterst prestigefyllda Frunzeakademin i Moskva och dessutom tidigare varit chef för den sovetiska jägarbrigaden i Karelen. Medan Mannerheim (svensktalande) förde befäl på ”Näset” och ockuperade Petrozavodsk högg Mattsson (svensktalande)  ved i Sibirien. Pojken från Åland.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.