Vandraren i Maine, USA, som överlevde länge

Sommaren 2013 vandrade Geraldine A. Largay tillsammans med en väninna vandringsleden ”Appalachian Trail” i USA. Det är en mycket populär vandringsled i östra USA som går mellan Springer Mountain i Georgia och Mount Katahdin i Maine. Hela ledan är närmare 350 mil lång. Vandringsleden går i Maine delvis genom tät skog och svårtillgänglig terräng. Geraldine var i god kondition och de hade planerat en riktigt lång vandring. Efter några veckor måste hennes kompis dock avbryta vandringen på grund av sjukdomsfall i sin familj. Geraldine, 66 år gammal, fortsatte emellertid vandringen ensam och höll kontakt med sin man med hjälp av mobiltelefonen.

Men hon gick vilse och kom bort från leden. Då hon insåg att hon inte kunde hitta tillbaka till leden försökte hon meddela sin man att hon behövde hjälp, men mobilens signaler gick inte fram för att mobiltäckningen var för dålig. Eftersom mannen inte hört av henne anmälde han henne som saknad och en omfattande sökning påbörjades. Det blev en av de största eftersökningar som någonsin gjorts i delstaten Maine. Man kunde dock inte finna henne och det kom in en mängd tips att hon setts på helt andra platser. Först två år senare fann en man, som arbetade med skogsvård, henne. Hon låg då kvar i sin sovsäck och hennes tält och alla hennes tillhörigheter fanns prydligt samlade intill henne. Det visade sig också att hon fört dagbok och att hon troligen levt mellan 25 och 30 dygn efter det att hon försvann. Dödsorsaken var att hon var uthungrad. Det fanns vatten kvar i en vattenflaska som hon haft med sig. Läkare är förvånade över att hon, som var liten och smal, kunde leva så länge utan någon egentlig tillgång på föda. Hennes kvarlevor hittades endast ett par km från vandringsleden. Hennes tält var svart, men hon hade hängt upp plastskynken i träd för att påkalla uppmärksamhet och hon hade försökt sätta eld på träd. Dock hade hon inte lyckats göra upp någon större eld. Trots flygspaning hade man inte kunnat finna henne.

Det sista hon skev i sin dagbok var: ”När ni hittar min kropp, ring min man George och min dotter Kerry”. Det är bra för för dem att få veta att jag är död och var ni hittade mig. Oavsett hur många år från nu”.

Detta är en stor nyhet i dag i New York Times.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.