Kongressens tidigare talman dömd till fängelse

En federal domstol i USA har i veckan dömt 74-årige Dennis Hastert till 15 månader fängelse. Nu är inte Hastert vem som helst. Han var kongressman för Illinois åren 1987 – 2007 och var dessutom republikansk ordförande och talman i representanthuset. Han har erkänt att han på 1970-talet, när han var lärare och idrottsledare, sexuellt utnyttjade fyra pojkar i åldern 14 – 17 år. Har var coach för ett idrottslag med unga pojkar. Dock har han inte stått åtalad för dessa brott eftersom preskription inträtt. Hans utnyttjande av pojkarna ska ha ägt rum mellan 1965 och 1981. Alltså för 35 – 51 år sedan. Han åtalades i stället för brott mot de federala banklagarna eftersom han hade tagit ut USD 3,5 milj. i avsikt att betala någon för att hålla tyst om hans utnyttjande av pojkarna. Dessutom har lämnat falska uppgifter till banken när han tillfrågats om ändamålet med uttaget. Möjligen hade han redan betalat USD 1,3 milj. till någon. Till vem beloppet skulle lämnas har inte blivit offentligt och det är också oklart om han verkligen betalade ut något belopp (utsatt för utpressning?).

Den federala domaren dömde till 15 månader fängelse och detta trots att Hastert är 74 år och sitter i rullstol efter en mindre stroke. Han ålades även skyddstillsyn under två år efter frigivningen från fängelset samt dessutom ska han betala USD 250 000 till en fond för brottsoffer samt genomgå ett program mot sexualbrottslingar.

I veckan när domen meddelades togs porträttet av honom ned från den plats där det hängt i kongressbyggnaden. Han var talman i representanthuset åren 1999 – 2007 och i den positionen var han nummer två i successionsordningen efter presidenten – direkt efter vicepresidenten.

Enligt uppgift är Dennis Hastings fritidsintressen träslöjd, att måla duck decoys (vettar) samt renovera äldre bilar. Han är fortfarande gift och har två söner.

År 2003 sade Hastert offentligt att han ville ha lagstiftning om att personer som upprepade gånger dömdes för sexuellt utnyttjande av barn (”repeat child molester”) skulle förvaras i fängelse resten av livet.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.