Sokrates vandrade runt

Sokrates föddes i Athen, son till Sofroniskos som var skulptör och till Fenarete som var barnmorska. Han utbildades i litteratur, musik och gymnastik samt i retorik, dialektik och sofism. Han beskrevs som kort och ful. Själv brukade han skoja om sitt utseende. (Det fanns inte några speglar!). Han sa att han liknade Silenus. Hans hustru var den ilskna Xantippa som under århundradena fått vara symbol för den bigotta och grälsjuka hustrun. Sokrates hade det inte lätt. Eller också var det så att han inte deltog i hushållsgöromålen i den utsträckning som han borde ha gjort. Kanske gick han aldrig ut med soppåsen.

Innan Sokrates blev känd som filosof var han skulptör och han var tillräckligt förmögen för att skaffa sig ett eget hus. Sokrates var också känd för att han lånade ut pengar mot hög ränta. I fyrtioårsåldern tjänstgjorde han frivilligt i den athenska arméns infanteri under det peloponnesiska kriget. Efter att oraklet i Delfi berättat att han var den visaste mannen i världen spenderade han resten av sitt liv som lärare och talare i Aten. Han var välkänd för att han ofta vandrade runt på Atens gator och inledde gärna  samtal med för honom okända personer. Gatuoriginal med andra ord. Frågan är om han hade blivit omhändertagen och tvångsvårdad om han skulle leva i dag i Stockholm?  Tänk detta att tilltala okända personer, det måste ju anses högst asocialt.

Sokrates hade en bror som hette Patrocles, men han avled redan före 424 f. Kr. så han kan inte ha varit till mycket hjälp för att få styrsel på den där barfotamannen Sokrates.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.