Biografier över Olof Palme

Henrik Berggren kom för två år sedan ut med en stor biografi över Olof Palme. Den presenterades i förlagsreklamen för ”den stora, definitiva och internationellt gångbara boken om Olof Palme och hans tid”. Förlaget skrev även: ”Underbara dagar framför oss är en flödande rik berättelse om en fascinerande person och politiker, människorna omkring honom, den nation han ledde och den internationella scen han intog med kraft”. Det är bra och jag kan rekommendera den.
Det finns numera ett antal bra böcker om Olof Palme och hans tid. En av de bättre som man absolut ska försöka att få tid att läsa är Kjell Östbergs biografi med titeln ”It takt med tiden. Olof Palme 1927 – 1969”. Den kom ut 2008 och nominerades till Augustpriset 2008. Två år senare kom en andra del av detta omfattande arbete. Med titeln ”När vinden vände 1969 – 1986”.
Kjell Östberg, född 1948, är professor i historia vid Södertörns högskola och även forskningsledare vid Samtidshistoriska institutet. Han har specialiserat sig på den svenska socialdemokratins historia. Uppenbarligen har han vid sin research för de två böckerna har stor tillgång till arkivmaterial och även information från levande personer. Han har även intervjuat ett antal personer som arbetat tillsammans med Palme och även var personlig vän med honom. Ska man läsa om Palme är min rekommendation att börja med Österbergs två böcker. Det blir 850 tätskrivna sidor bara det. Därefter kan man, om intresset håller i sig, gå vidare till Berggrens stora bok. Jag ska väl inte nämna att det finns en hel del annat skrivet också om denna tid.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.