Det gäller att slå till där det ger effekt

I militära sammanhang är det av avgörande betydelse att identifiera motståndarens svaga punkter och därefter slå till hårt och systematiskt. Studier av de allierades flygkrigföring mot Tyskland ger en bra illustration till detta.

År 1944 var Tyskland helt beroende av framställning av syntetiskt bränsle för att kunna fortsätta krigföringen – man saknad tillgång till petroleumbränsle. Först i maj 1944 bestämde sig de allierade för att slå hårt mot den tyska bränsleproduktionen. Efter kriget har tyska ledare (generaler) berättat att de var mycket förvånade över att de allierade inte långt tidigare koncentrerade sig på tillverkningen och transporten av bränsle. Utan bränsle kan inte flygplan flyga och stridsvagnar och andra fordon kan inte rulla. När 8:e flygkåren började bekämpa bränsleanläggningar tillsammans med 15:e flygkåren (som opererade från Italien) reducerades snabbt tillgången av bränsle för tyskarna. Bränslereserverna reducerades från 927 000 ton i mars 1944 till 715 000 ton i maj och 472 000 ton i juni. Luftwaffes lager av bränsle minskade från 180 000 ton i april till 50 000 ton i juni och 10 000 ton i augusti. Tyskland behövde 300 000 ton drivmedel per månad för att kunna fortsätta kriget, men  i september uppgick reserverna bara till hälften så mycket. Men det var dock så att tyskarna hade stor reparationskapacitet. De flesta bombade syntetanläggningar kunde tas i drift igen efter bara två eller tre veckor. De allierade behövde därför anfalla samma mål om och om igen upprepade gånger. Men att drivmedelsbristen i hög grad bidrog till att rörligheten av arméförbanden drastiskt minskade är fullt klart, vilket bidrog till att korta av kriget. Det tyska flygvapnet tvingades begränsa sina uppdrag och en hel del av flygplanen stod på marken utan bränsle.

Vilka är de svaga punkterna i ett modernt samhälle? Svaret är: Elförsörjning, bränsleförsörjning och behovet av teleteknisk kommunikation (inklusive radio och TV).

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.