SR upphör med sändningar på ryska

Ryssland är ganska isolerat numera. De gamla östeuropeiska staterna är inte längre några vasallstater och Ukraina har gått ur Rysslands händer. Kvar finns egentligen bara Belarus (Vitryssland) och Mongoliet, vilket inte är några starka parter i internationella sammanhang. Ryssarna satsar stort på att sprida propaganda mot Europa och USA. Man försöker genom de egna internationella medierna som Sputnik och RT sprida misstro och oro i väst. Man förmedlar även till den egna befolkningen en bild av den demokratiska västvärlden som dekadent och kaotisk. Just nu utnyttjar Ryssland Europas flyktingkris i sin propaganda. Sverige försöker försiktigt stötta krafter som arbetar för att ”stärka demokratisering och yttrandefrihet” i Ryssland. Det går att söka medel för sådana projekt hos Svenska institutet.

Det är utomordentligt viktigt att  bilden av Sverige i Ryssland är både korrekt och positiv. Korrekt information är det enda som kan stå emot propaganda. I den situationen  väljer Sveriges Radio att lägga ner alla sändningar på ryska (podprogram på nätet), vilka varit riktad till Ryssland, men också till Ukraina, Vitryssland och de ryskspråkiga minoriteterna i Baltikum. I stället ska radion nu rikta sig till nyanlända till Sverige med produktion på bland annat arabiska, persiska och somaliska.

Förmodligen strider nedläggningen av de ryska programmen mot Sveriges Radios sändningstillstånd, där det föreskrivs (§ 13) att SR ska ha ”sändning” till utlandet som ”bör syfta till att ge kunskap om Sverige och bidra till förståelse för det svenska samhället”.

Olle Västberg omtalar att ryska propagandasändningar distribueras av det svenska statliga bolaget Teracom via Kaknästornet. Teracom leasar ut kapacitet till bolaget Astra, som bland annat vidarebefordrar sändningar från den ryska statsägda kanalen Rossija RTR. Lettlands regering protesterade förra våren hos den svenska myndigheten för radio och TV, men utan någon framgång. Både Lettland och Litauens har förbjuder sändningar från rysk stats-tv. Besluten kom efter att flera program om Ukrainakrisen ansetts tendensiösa och kunnat äventyra de baltiska staternas säkerhetsintressen. Det var  RTR Rossia och RTR Planeta som stoppats i de två baltiska staterna. De ägs av det ryska statliga tv-bolaget VGTRK och fungerar som regimen Putins högtalare. Men i Sverige kan vi se Rossija RTR, men det förutsätter förstås att man behärskar ryska språket.

Men politikerna reagerar inte. Säger inte något. Den ende som ryter till är Olle Västberg, vilken tidigare varit ordförande i SR:s styrelse. Det krävs att fler än Olle Västberg reagerar med kraft. Så här kan det inte få gå till.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.