SÄPO:s presentation av sin årsredovisning

Förra veckan var det stor presskonferens hos SÄPO. Myndigheten presenterade sin årsredovisning för 2015, det första året som helt självständig myndighet. Det är numera en stor myndighet kan man säga, ca. 1 100 anställda och en budget på 1 miljard. Men en rätt stor del går till livvaktsstyrkan. Ca. 380 miljoner.

Nu var det presskonferens och myndigheten, som myndigheter plägar, försökte visa upp hur duktig man varit och vilka  stora problem som finns (det gäller att elda på för att få igenom sina budgetäskanden). Chefsanalytikern in SÄPO, Lari Nyroos, är chef för området kontraterror, sammanfattade det hela på följande myndighetsspråk: ”Sammanfattningsvis har 2015 varit ett framgångsrikt år i svensk terrorbekämpning”. Inte ett ord om den 22-årige asylsökanden i Boliden som jagades intensivt att hemliga Kling och Klang som inte kom på att ringa Migrationsverket och inte heller hade lust att kolla mannens hemsida. Nu kräver 22-åringen skadestånd av staten på grund av felaktig myndighetsutövning. Inte ett ord om detta vid presskonferensen. Det enda om allmänheten kommer ihåg från SÄPO:s verksamhet under 2015 var just spaningen och ingripandet mot den 22-årige ”terroristmisstänkte”.

Det är ju så att myndigheterna väljer att informera om det som passar den egna agendan. De enda som (ibland) lyckas gräva fram annan information är journalisterna. Det förekommer ytterst sällan att någon ”inifrån firman” lämnar information till journalister. Men när SÄPO-chefer (läs Olof Frånstedt) går i pension är det läge att skriva sin memoarer och ”avslöja” hur det verkligen gick till. Men då är informationen gammal och mest intressant för ”motspelarna” på ryska ambassaden och Moskva.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.