Så fick kommunismen makten enligt Svenska Dagbladet

En av ledarna i dag i Svenska Dagbladet är signerad Alexandra Ivanov och har den appelerande rubriken: Låt kapitalismen frigöra Kuba. Inledningsvis skriver hon följande:

”Kuba föll som så många andra offer för den trendiga kommunismen under 1950-talet; Sovjetuni­onen installerade kommunistis­ka diktatorer över världen – med eller utan lokalbefolkningens samtycke – och under tidigt 1980-tal levde nästan en tredje­del av världens befolkning under kommunistisk kontroll.”

Den trendiga kommunismen under 50-talet? Jo, Sovjet hade vunnit över Tyskland och det fanns en beundran i arbetarkretsar i Västeuropa för kommunismen. Men kommunismen var en endast en ”trend” hos vänstergrupp i väst, inte i de länder som militärt kontrollerades av Sovjet. Alexandra Ivanov skriver också att Sovjet installerade kommunistiska diktatorer över världen – med eller utan lokalbefolkningens samtycke. Samtycke? Var det i Kuba, Vietnam, Korea, Kina, Tjeckoslovakien eller var. Det var inte i ett enda land och det är häpnadsväckande att en ledarskribent uttrycker sig så okunnigt och onyanserat. Jag vill påminna om Pragkuppen 1948, Berlinupproret 1953, Warszawa 1956, Prag 1968. Undrar vad Alexandra Ivanov har att säga om det grekiska inbördeskriget 1944 – 1949 med 158 000 dödsoffer. Det var ett krig som inleddes med att Papandreou, som före kriget varit den socialdemokatiske ledaren i Grekland, återvände och då gav ordet att den kommunistiskt kontrollerade underjordiska armén ELAS skulle upplösas och gå upp i de reguljära väpnade styrkorna. Kommunisterna svarade med att försöka ta makten genom en väpnad kupp och därefter pågick ett långvarigt inbördeskrig mot kommunisterna. Mycket talar för att det skedde med stöd av marskalk Tito och av Sovjet. Fanns något samtycke hos folket?

För att skriva ledare i Svenska Dagbladet med kommentarer av den utrikespolitiska och säkerhetspolitiska utveckling måste man förutsätta att skribenten känner till 1900-talets historia. Det är bara att läsa på.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.