Det är synd om de där finnarna

Jag tänker på de finnar som kommer med Finlandsbåten på morgonen hit till Stockholm. Den kommer in vid 7-tiden. Under ganska många år har jag sett hur detta vårt stolta grannfolk, familjer eller ungdomsgäng, drar fram efter Stadsgårdskajen och sedan till Gamla stan. Sedan vidare upp mot Drottninggatan och Sergels torg. En del ser bra rödögda ut och vingliga på benen, men många är bara nyfikna och förväntansfulla. Vårt grannfolk från skogarnas pörten har kommit till stan. Detta stolta krigarfolk som anländer varje lördag morgon. Det kan nog vara 1 000 eller 1 500 i varje invasionsvåg. Och de har Euro i fickorna, jag är helt säker på det.

Varför är det synd om dem? Jo, allt är stängt. Det finns några fik i Gamla stan som är öppna och så Seven-Eleven på Västerlånggatan. Allt annat är fullkomligt stängt. Är det inte synd att en rännil av vårt broderfolk som tvingas vandra omkring i en folktom och stängd stad till dess affärerna börjar öppna vid 10-tiden? Det är verkligen synd om dem. I varje fall under vinterhalvåret.

Det är hög tid att Stockholms stad öppnar något ställe och välkomnar alla båtresenärer till vår vackra stad. Öppna exempelvis Kulturhuset. Visa film om Sverige och bjud på kaffe och bullar. Något måste göras för att hjälpa alla båtresande finnar som drar fram i flockar i morgondimman. Kulturhusets chef får härmed mitt förslag helt gratis. Även ledningen för finska kyrkan i Gamla stan får del av förslaget. Att sprida kultur och kunskap om vårt land är alltid av värde. Engagera några finsktalande föredragshållare och bjud på föredrag om Sveriges och Finlands historia. Vi var ett rike under mer än 600 år, något som det finns mycket att berätta om.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.