Paulo Coelho: Zahiren

Läste om Zahiren av Paulo Coelho i går kväll. Den är bra och suggestiv som hans andra böcker. Men den är inte lika stark som Elva minuter. Jag får känslan av att författaren egentligen vill passera ytterligare någora gränser, men drar sig för det med hänsyn till sina många läsare i Latinamerika och i den katolska världen. I boken Elva minuter var han nära några gånger att passera gränsen eller gränserna. Men läs Zahiren, den finns i pocket.

Den är en storslagen och gripande berättelse om kärlek, förlust och passionerad besatthet. Berättelsens huvudperson är en världsberömd författare som, liksom Coelho själv, en gång gick pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela och nu skriver böcker. En dag försvinner hans fru. Fastän han med tiden finner en ny kärlek och får mer berömmelse, kan huvudpersonen inte släppa taget om sin längtan. Eller längtan kan inte släppa taget om honom. Så småningom blir hans önskan att förstå varför frun försvann till en besatthet. Den blir hans zahir.

Jag undrar om det finns någon undersökning av hur stor andel av Cohelos läsare som är kvinnor. En majoritet gissar jag. Hans böcker har sålts i över 85 miljoner exemplar över hela världen.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.