Dansk kung hittades död på en parkbänk

Fredrik VIII var dansk kung och avled i maj 1912 i Hamburg 69 år gammal. Dödsfallet inträffande påfallande nära Reperbahn. Han led av hjärtbesvär och hade kurerat sig på Rivieran. När han incognito reste hem med tåg från Frankrike tog han och hans uppvaktning in på Hotel Hamburger Hof. Han lämnade dock på kvällen sin uppvaktning för en promenad på promenadgatan Jungfernstieg, vilken både i Hamburg och runtom i Europa då var känt eller ökänt för ett betydande överskott på kontaktsökande yngre damer.

Senare på kvällen fann en polisman en man sittande eller liggande på en parkbänk. Polismannen visste inte vem det var, men såg att det var en välklädd äldre man. Denne var död och kroppen fördes först till ett sjukhus och sedan till ett bårhus i staden. Först på morgonen saknade kungens uppvaktning honom och började diskret leta efter honom. De kontaktade polisen och fick då reda på att en död äldre välklädd man fanns i bårhuset. Han identifierades genast vid ett besök på bårhuset. Kroppen fördes sedan under diskreta former tillbaka till hotellet för senare transport till Köpenhamn.

Fredrik VIII var kung endast i fem år. Han hade varit kronprins i 43 år innan han fick bestiga tronen.

Envisa rykten har sedan dess varit i omlopp om att kungen avled av sina hjärtbesvär under någon form av sådan aktivitet som en kung inte får ägna sig åt. Man kan ju fråga sig varför en hjärtsvag äldre dansk kung gick ut ensam, alltså utan sällskap, i just de där kvarteren i Hamburg. Hur kommer det sig att hans adjutanter inte började söka efter honom förrän på morgonen? Händelsen är välkänd i Danmark och har föranlett en massa spekulationer. Händelsen är mindre känd i vårt land. Fram tills nu.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Historia, Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s