Män med hundar… (pluralis)

En gång för rätt länge sedan blev jag i allvarliga ordalag varnad för kvinnor med katter (pluralis). En kvinna med en katt kan man acceptera, men när det blivit två, tre eller flera katter så ska man vara på sin vakt. Eller i klartext: Ta beskydd och gömma sig.

Hur är det då med män med hundar? Själv möter jag var och varannan dag på väg till jobbet en man med tre hundar. Visserligen rätt små hundar, men antalet är ändå tre. Filosofen Arthur Schopenhauer hade ett antal hundar. Om han hade flera samtidigt har jag inte kunnat ta reda på. Mest känd är hans pudel (flera pudlar?) som han skrev en del om. När han skulle markera mot hunden ropade han stängt ”mensch!” I sitt testamente hade han mycket nogsamt angivit vem som skulle ta hand om pudeln. Schopenhauer var med och grundade en av de första djurskyddsföreningarna. Men hur ska jag förhålla mig till män med flera hundar? Jag måste ju snart intaga en position i frågan. Sedan kan jag vara beredd att ändra position allteftersom det framkommer goda argument mot den hos mig för stunden härskande positionen.

Kan och ska kanske tillägga att uttrycket ”pudelns kärna” inte kommer från Schopenhauer utan från Goethe. Men å andra sidan var de två vänner och frågan är vems pudel det var som möjligen hade en kärna. Goethe hade aldrig någon pudel.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s