Sven-Eric Liedman och Karl Marx

Sven-Eric Liedman är idéhistorikern som var professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet 1979 – 2006. Nu har han kommit med en stor biografi över Karl Marx. Den kommer jag att kasta mig över.

”Himlen må bevara Karl Marx för hans vänner”, så sade Marx dotter Eleonor när anhängare efter hans död vill lägga beslag på hans teorier och bestämma hur de skulle tolkas. Ur Karl Marx texter framträdde det som under lång tid kallats marxism, men det var en beteckning som Karl Marx aldrig naturligtvis aldrig använde sig av och som han även skulle ha värjt sig mot.

Karl Marx läste och skrev oerhört mycket och ville hela tiden få med nya rön från olika vetenskaper i sina arbeten med analyser av dåtidens samhälle. Han omprövade ständigt sina teorier och omarbetade också arbetarna fortlöpande. Detta förhållningssätt till teorier är mycket långt ifrån hur Marx teorier sedan i praktiken användas i de kommunistiska staterna. Karl Marx ville ständigt komplettera och skriva om sina arbeten allteftersom han i sin läsning mötte ny kunskap från de enskilda vetenskaperna. Han hade svårt att bli färdig med sina stora arbeten. Bara det första bandet av tre i det stora verket Kapitalet kom ut under hans levnad. Man kan säga att Karl Marx var de ofullbordade verkens mästare.

Liedman vill befria Karl Marx från de som trott på honom på religiöst vis. I sin biografi ”Friedrich Engels. Kommunist i frack”, gjorde den brittiska historikern Tristram Hunt samma sak med Engels för ett par år sedan. Liedman anstränger sig hela tiden för att presentera Marx som en odogmatisk vetenskapsman och själva ansträngningen i framställningen gör att tvivlet hålls vid liv.

Jag kan inte undanhålla ett härligt citat från inledningen av Liedmans biografi över Karl Marx. Den som talade var Ray Lankester. Denne var en av Storbritanniens främsta biologer i slutet av 1800-talet och han var en också en av de få som var närvarande vid Marx begravning. Ray Lankester skrev nämligen en gång:

”När jag var ung hade jag den stora turen att göra bekantskap med en gammal jude här i London. han var dödssjuk efter ett liv har brist och umbära  över arbete och fattigdom. Jag gjorde vad jag kunde för att rädda eller åtminstone förlänga hans liv. Jag fick iväg honom till Algeriet och Sydfrankrike, och jag ordnade med en helt lysande ung läkare på Harley Street. Han skulle se efter honom, men det var för sent. På den korta tid jag kände honom lärde han mig mer än alla andra lärare, döda eller levande. Han såg klarare än någon annan vilken sjukdom det är som håller på att döda världen. Hans namn var Karl Marx.”

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Filosofi, Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s