Holsten Fagerberg, själen och jaget

Långt tillbaka i tiden gick jag i gymnasiet. Närmare bestämt i Katedralskolan i Uppsala, vilket var en utmärkt skola med duktiga lärare. Hur bra de var förstod vi nog först senare. I religionskunskap och filosofi hade jag docenten Holsten Fagerberg. Han var präst, etiker och filosofikunnig. En försynt och eftertänksam person. En utmärkt lärare i filosofi och han bidrog till att grunda mitt intresse för detta ämne. Redan vid den tiden hade han hunnit skriva den omtalade och uppskattade boken ”Om rätten att dö”. Den behandlade alltså eutanasiproblemet. I undervisning återkom han några gånger till de svåra etiska frågorna rörande dödshjälp. Ganska så snart därefter blev han professor i tros- och livsåskådningsfrågor i Uppsala samt även sakkunnig i ett antal etiska utredningar. Nu har han blivit 97 år och så sent som 1997 gav han ut den lilla fina boken ”Själen och jaget” med en utmärkt analys och presentation av Descartes lära. En av de frågor som han ställer i boken är om själen, den som Descartes förklarade, är en fiktion.

Den gode Fagerberg lägger ned möda att förklara det själsbegrepp som Descartes kom att använda sig av. Men jag tycker att han i skriften ”Själen och jaget” inte tillräckligt påminner läsarna om att själen är något som de grekiska filosoferna förde in i det västerländska tänkandet. Dessförinnan gjordes inte någon egentlig skillnad mellan kropp och själ. Men Fagerberg har naturligtvis rätt när han förklarar att det var Descartes som först uppfattade sambandet mellan själen och jaget. Descartes ansatser togs kritiskt upp av Kant, fenomenologerna och även av existentialisterna.

Jag kan rekommendera Fagerbergs korta, men utmärkta bok  om själen. Den ger svar på en hel del, men väcker ännu fler frågor. Såsom god filosofi ska vara. Dessutom lever vi en tid när vi bör uppmärksamma själen mera och kroppen mindre.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Filosofi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s