Ryska haveriet klarlagt

Genom åren har man ju tvingats följa med i nyhetssändningarna kring flyghaverier (kallas numera ofta flygkrascher…). En rysk Airbus A321 havererar i Sinaiöknen. SVT:s rapportsändningar ger rätt stort utrymme åt spekulationer om en nedskjutning av IS samt en del tårdrypande bilder från flygplatsen i S:t Petersburg. Men vi som vill veta vad som hände, var får vi veta? Knappt något alls vågar jag påstår annat än att flygplanet varit i luften 23 min innan man förlorade radarkontakt samt att det nått ca. 10 000 m höjd.

Alltså går jag till den eviga källan: The New York Times. Då får jag veta mera. Det var ett 18 år gammalt flygplan och det hade enligt tillgängliga data nått 31 000 feet när det började förlora höjd. Piloten anmälde på radio att han hade tekniska problem och att han avsåg att göra en nödlandning. Trafikledningen i Egypten antar att han avsåg att försöka landa på flygplatsen Al-Arish i norra Sinai. Flygplanet låg på kurs och höjddata och fartdata har registrerats av Flightradar 24 och kurvorna ligger ute på NYT:s nyhetssida. Ögonvittnen säger sig ha sett att en motor brann (planet har två motorer). Solklart?

Jag frågar mig lite oroligt om det är så att redaktionen på SVT inte har tillgång till NYT:s nyhetssida? Det är nämligen så att om en pilot på radio anmäler att det är tekniskt fel så är det så. Inget man skojar om eller misstar sig på. Alltså definitivt inte någon luftvärnsrobot (missil på tv-språk…) som detonerat och inte heller någon sprängladdning detonerat ombord (smält av på tv-språk). Definitivt inte någon flygkapning. Alltså är det hela klarlagt och IS har inte varit framme med vare sig lv-rb eller gömd sprängladdning. För SVT:s redaktion var det förstås mer dramatiskt att spekulera om en nedskjutning. Dramaturgi i vardagen på en nyhetsredaktion. Hur kan man missa att ge tillförlitlig information när vi andra redan hemma i läsfåtöljen vet mer än redaktionen lyckats fånga upp genom sina två korrespondenter (en i Egypten och en i S:t Petersburg). Det är fritt fram att ta del av det internationella nyhetsflödet.

SVT:s slutliga kommentar var att svaret på frågorna får man ”när den svarta lådan har hittats”. Jo, så kan det vara. Nu är det bara så att det finns två ”svarta lådor” (som inte alls är svarta) och att de redan har hittats enligt uppgift från egyptiska myndigheter. Där hängde inte SVT med den här gången heller. Det går fort i nyhetssvängen.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s