Konsten att koka ägg

Klart minns jag en intervju med två av Olof Palmes söner. Det tillfrågades om pappa brukade hjälpa till hemma och om han lagade mat. Den ene sonen sa: ”Nä, han kunde nog knappt koka ägg”. Svaret förvånade mig inte.

Men är det en konst att koka ägg? Ja och nej. Man kan göra det till en konst om man vill, men man kan ju enkelt koka ägg utan att de spricker och utan att de blir för hårda och torra. När jag bor på hotell så har jag uppmärksammat att det ganska ofta finns två upplägg av ägg: 3-minuters och 5-minuters. Detta tillsammans med små handtextade skyltar. På något hotell minns jag att man hade tre upplägg: löskokta, medium och hårdkokta. Läser man på siten ”finecooking.com” får man veta att löskokta ägg ska kokas i 2 minuter och att mediumkokta ska koka 4,5 minuter och hårdkokta 8 minuter. Märkligt, tycker jag. De hårdkokta äggen måste bli riktigt torra och tråkiga efter 8 minuter kontinuerligt kokande. Sedan finns det den engelska metoden också: Man kokar upp kallt vatten och stänger av plattan precis när det vattnet börjar välla upp. Sedan får äggen ligga där i vattnet medan vattnet långsamt svalnar. Man brukar rekommendera 12 – 13 minuter för medium. Metoden tar längre tid förstås, men har man tid så har man. Jag har fått för mig att den här metoden mest används i England. Den är energibesparande också eftersom man använder sig av eftervärmen från plattan.

Många säger att man ska spola riktigt kallt vatten på äggen i 1 minut direkt efter att man tagit upp dem från kastrullen. Detta för att skalet ska vara lättare att lossa. Men den där frågan om vad som gör att äggskalen ibland är svåra att få loss har nog sitt svar i vilken ålder äggen har. Det är alltid svårt att få loss skalen på helt färska ägg. En metod för att underlätta skalningen är att knäcka äggen precis när de är färdigkokta och samtidigt som du lägger dem i iskallt vatten. Det blir någon chockeffekt kan jag tänka mig. Det fungerar och rekommenderas. Kokta ägg kan förvaras i kylskåpet upp till en vecka.

Det hela handlar om att få äggens vitan och gulan att koagulera långsamt. Därför förefaller den engelska metoden att bara koka upp och sedan stänga av plattan vara bäst. Går koaguleringen för snabbt tenderar äggen att blir torra och tråkiga.

Sedan har vi det där med om äggen ska ”prickas” före kokningen. Det kan behövas om äggen tas direkt från kylskåpet, annars inte. Ett tips är att alltså att ta ut äggen från kylskåpet en halvtimme före kokning, detta för att de ska få rumstemperatur. Äggulan koalgulerar vid 65 – 70 grader och äggvitan vid 60 – 65 grader.

Visste du att bruna höns ofta lägger bruna ägg och vita höns lägger vita ägg? Men det gäller inte utan undantag. Visste du att äldre hönor värper större ägg än unga hönor? Små ägg väger under 53 g, medelstora 53 – 62 g, stora 63 – 72 g och mycket stora 73 g och mer. En höna värper 250 – 300 ägg per år. De få alltså ligga i de där stackars hönorna.

Undrar hur mycket Olof Palme kände till om konsten att koka ägg. Att han åt ägg till frukost vet jag för en gång satt jag bara ett par bord ifrån honom i frukostmatsalen på ett hotell i Malmö. Olof Palme läste i rasande fart ett par tidningar och stoppade i sig frukosten utan någon utstuderad njutning. Någon livvakt hade han inte. Det borde han ha haft vid ett senare tillfälle.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s