Carin Göring begravdes fem gånger

Carin Göring (1888-1931) var ju gift med Herman Göring, flygaresset och naziledaren i Tyskland. Hennes liv finns omskrivet i ett antal böcker. I korthet återges huvuddragen i hennes biografi av Anna Maria Sigmund i boken ”Nazisternas kvinnor” (2001), som innehåller många intressanta detaljer.

Carin Göring var dotter till översten friherre Carl Alexander Fock och Huldine Beamish från Irland. År 1910 gifte hon sig med löjtnanten friherre Nils von Kantzow med vilken hon fick sonen Thomas (1912–1973).

Den 20 februari 1920 befann sig Carin von Kantzow på Rockelsta slott, där hon var på besök hos sin syster Mary. Sent på eftermiddagen anlände Marys man greve Eric von Rosen med ett taxiflygplan från Stockholm, vilket landade på sjön Båvens is framför slottet. Föraren av planet var den tyske före detta stridsflygaren och senare högt uppsatte tyske nazistiske politikern Hermann Göring. Eftersom vädret var för dåligt för återflygning samma dag, erbjöds Göring att stanna över natten på slottet och kom därmed att träffa Carin von Kantzow. Paret blev enligt samtida uppgifter omedelbart djupt förälskade. Efter att ha skilt sig 1922 gifte hon sig året därpå med Göring och följde honom till Tyskland.

Romansen mellan Carin och Hermann Göring innebar en ny sorts hovjournalistik där den national­socialistiska eliten övertog den plats som de kungliga hade haft tidigare och kom även delvis att ersätta den försvunna boulevardpressen. På så sätt fyllde berättelsen om Carin och Hermann ett tomrum.

Carin Göring själv betraktade nationalsocialismen som en surrogatreligion av samma slag som hen­nes mors ”Edelweissförening”. För henne tycktes nationalsocialismen förena allt gott, ideellt och ädelt.

Carin Görings liv och död innehåller många märkliga händelser och inslag. Hon avled ung på grund av någon form av hjärtåkomma.

I oktober 1933, mitt under processen om riksdagsbranden, besökte Göring sin hustrus grav på Lovön (utanför Stockholm) och lade ner en krans av gröna växter i form av ett hakkors på graven. Den 8 november hade dock okända gärningsmän sparkat sönder blommorna och på den hakkor­sprydda gravstenen på svenska skrivit: ”Vi, några svenskar, känner oss förolämpade av tysken Gö­rings gravskändning. Må hans före detta hustru vila i frid, men förskona oss från tysk propaganda på hennes gravsten?” Detta blev för Göring signalen till att börja bygga ett mausoleum på sin stora lantgård Carinhall i det idylliska skogs- och sjölandskapet Schorfbeide. Under stor pompa fördes hennes lik till Tyskland.

Carin fann dock inte sin sista viloplats i Carinhalls mausoleum. När Röda armén ryckte allt närmare Schortheide våren 1945 befallde Göring att Carinhall skulle sprängas. Efter att man tagit upp liket ur tennkistan och begravt det i skogen förstördes också mausoleet. I maj 1945 genomsökte ryska soldater skogen på jakt efter Görings nergrävda skatter och skändade då också Carins nya grav. Skogsvaktaren på platsen tog dock hand om liket, begravde det och meddelade den dödas anhöriga.

I detta läge vände sig en vän till familjen Göring till den svenske prästen i Berlin, Herbert Jansson, och bad om hjälp. Tillsammans gjorde de upp en plan som platsar i en bättre kriminalroman. Först bad Jansson skogsvaktaren att öppna graven i hemlighet och transportera liket i en säck på omvägar till Berlin. Sedan trädde pastor Jansson själv i aktion och lät kremera liket under falskt namn och med falska papper.

Något senare påbörjade Jansson resan till Sverige med urnan i bagaget. När han efter ett kort uppe­håll i Hamburg återvände till bilen hade det varit inbrott i bilen och alla hans ägodelar var borta. Endast den för tjuvarna värdelösa urnan hade lämnats kvar och kunde senare lämnas över till Carins familj i Stockholm tillsammans med kremeringsbeviset. Efter en minneshögtid begravdes slutligen Carin Gö­ring, född Fock, i sin ursprungliga grav på kyrkogården på Lovön. Det var hennes femte begravning.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s